"ENTITET TO SAM JA": U optužnici Tužilaštva BiH se nigdje ne navodi da je njena meta 'institucija' predsjednika RS-a, nego Dodikovo krivično djelo

Pompa kojoj svjedočimo prije i nakon svakog ročišta na ovom suđenju jučer se nakon ročišta Miloradu Dodiku prenijela i na kolektivnu konferenciju za novinare u Istočnom Sarajevu.

  • Politika

  • 07. Mar. 2024  07. Mar. 2024

  • 0

Piše: Darko OMERAGIĆ

Ne sudi se funkciji, nego nositelju funkcije koji je poduzeo službene radnje da se na dijelu države ne provode odluke visokog predstavnika. Naravno, mislimo na suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koje već izvjesno vrijeme traje u Sudu Bosne i Hercegovine i koje Dodik i njegova velika pratnja pokušavaju okarakterisati kao farsu i udar na instituciju predsjednika bh. entiteta RS, a ako i na cijeli entitet, pa i njegov većinski narod.

Pompa kojoj svjedočimo prije i nakon svakog ročišta na ovom suđenju jučer se nakon ročišta Miloradu Dodiku prenijela i na kolektivnu konferenciju za novinare u Istočnom Sarajevu gdje su "bezrezervnu" Dodiku redom iskazivali premijer RS Radovan Višković, predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić, član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, advokati, pravni savjetnici...

Prije toga svojim prisustvom su prisnost s Dodikom pokazali šef Sarajevogasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek i druga brojna svita onih koji se funkcijama u tom entitetu mogu zahvaliti Dodiku.

I gotovo svaki njihov dolazak pred zgradu Suda BiH se završi nekim incidentom ili prekršajnom prijavom zbog vrijeđanja sutkinje, policije ili nepropisnog parkiranja kao što je bilo jučer s Elekom.

KAO ŠTO REČE LUJ XIV...

Kome se, dakle, sudi u Sarajevu? I zbog čega?

U optužnici Tužilaštva BiH se nigdje ne navodi da je njena meta institucija predsjednika RS-a, nego onaj ko je s te pozicije radio nešto mimo zakona ove države čiji je Dodik državljanin. Iz izjava nositelja najviših funkcija u RS bi se dalo zaključiti da su se Tužilaštvo i Sud BiH nameračili da se obračunaju s njihovim funkcijama, odnosno onom najvažnijom - predsjedničkom. No, koliko god se Višković, Cvijanović i Stevandić trudili da suđenje prikažu takvim istina je potpuno drugačija. Držeći se teze da je suđenje Dodiku suđenje instituciji predsjednika tog bh. entiteta Dodikovi potrčci (ne)svjesno sve predstavljaju u stilu izjave po kojoj je ostao upamćen francuski kralj Luj XIV "država to sam ja". To se opet odlično uklapa u Dodikovu reputaciju autokrate koji najviše cijeni druge svjetske autokrate - od Putina, preko Orbana i Erdogana do Vučića.

"Nisam prepadnut i neodlučan, ali sam nesiguran u ovoj državi", poručio je Dodik jučer nakon još jednog ročišta.

Jasno je da se Dodik najviše boji da mu presudom bude zabranjeno kandidovanje na nekim od narednih izbora za šta je on kao i svaki autokrata vrlo zainteresovan.

A nije bio nesiguran kada je u ljeto prošle godine uradio sve da se spriječi provođenje odluka visokog predstavnika za kojeg tvrdi da je nelegan. Mnogi su mislili da Dodik nikada neće sjesti na optuženičku klupu, a pogotovo da će se redovno odazivati na svako ročište u Sarajevu, ali se to ipak dogodilo. Nebrojeno puta Dodik je ponovio da ne priznaje visokog predstavnika, institucije Bosne i Hercegovine, da će krenuti u osamostaljenje bh. entiteta i sve njegove prijetnje su se pokazale ispraznim.

EVO RAZMIŠLJAMO

Udarom na instituciju predsjednika RS-a, kako je to jučer predstavio premijer tog entiteta Višković, moglo bi se nazvati i napuštanje radnih mjesta u manjem bh. entitetu kako bi se pljeskalo Dodiku po izlasku iz sudnice. Višković je ovaj put, poput svog šefa, otišao i korak dalje:

"Institucija predsjednika će biti zaštićena na ovaj ili onaj način. Pa vi sad razmišljajte na koji način", izjavio je Višković pun sebe i siguran kao Dodik prošlog ljeta kada za govornicom NSRS-a prijetio osamostaljenjem RS.

No, da je sve šuplja priča i da iz prazne ne puca pokazuje činjenica da je Dodik ipak sjeo na optuženičku klupu koliko god puta ponovio da ne priznaje visokog predstavnika, njegove i odluke najviših pravosudnih i policijskih agencija u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...