VISOKI ZVANIČNIK EU: "Izvršiti pritisak na Izrael da omogući humanitarnu pomoć"

“Svi oni koji su zabrinuti zbog situacije u Gazi trebali bi izvršiti pritisak na izraelsku vladu da omogući nesmetan humanitarni pristup kopnu i ne blokira konvoje”, napisao je na X.

  • Svijet

  • 07. Mar. 2024  

  • 0

Visoki predstavnik EU alarmirao je pogoršanje humanitarnih uslova u Pojasu Gaze, upozoravajući da vrijeme ističe.

“Svi oni koji su zabrinuti zbog situacije u Gazi trebali bi izvršiti pritisak na izraelsku vladu da omogući nesmetan humanitarni pristup kopnu i ne blokira konvoje”, napisao je na X.

U utorak je Svjetski program za hranu rekao da je pokušao dostaviti hitno potrebnu hranu u sjevernu Gazu, ali da je izraelska vojska odbila svoj konvoj od 14 kamiona, piše Al Jazeera.

Agencija Ujedinjenih naroda za hranu saopštila je da istražuje sve načine da se hrana donese u sjevernu Gazu, ali da su putevi jedini način za transport velikih količina potrebnih da se spriječi glad.

Komentirajući nedavna ispuštanja iz zraka i planove za otvaranje pomorskog koridora za dovođenje pomoći, Borrell iz EU je rekao: „Druge opcije nisu dovoljne: ispuštanje iz zraka dobro, ali nedovoljno, potrebni su morski koridori, ali zahtijevaju vremena. A vrijeme je bitno.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...