MINISTAR FORTO SE SASTAO SA VESIĆEM U BEOGRADU: "Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet"

Također, kada je u pitanju izgradnja autoceste Sarajevo – Beograd ministar Vesić je istakao da će dio autoceste Sremska Rača-Kuzmin biti završen do kraja godine.

  • Vijesti

  • 07. Mar. 2024  

  • 1

"Povezanost Bosne i Hercegovine s regijom, ali i povezanost svih nas s Evropom mora biti prioritet. Slobodan protok naših ljudi, roba i ideja zaustavit će iseljavanje i vratiti nadu u bolje sutra", rekao je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto nakon današnjeg sastanka u Beogradu s ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Goranom Vesićem.

On je dodao kako će dvije zemlje zajedno razgovarati s partnerima iz EU o finansiranju projekata.

Ministri su se složili da je jedan od bitnijih projekata između Bosne i Hercegovine i Srbije izgradnja pruge Sarajevo – Beograd koji je nastao kao zajednička inicijativa ministara dviju zemljalja. Pruga će omogućiti dalje jačanje privredne aktivnosti između Srbije i BiH.

Također, kada je u pitanju izgradnja autoceste Sarajevo – Beograd ministar Vesić je istakao da će dio autoceste Sremska Rača-Kuzmin biti završen do kraja godine.

Ministar Forto naglasio je kako je nakon prvog sastanka sa Vesićem iniciran razvoj digitalizacije prometnih dozvola.

"Poslovna zajednica koja se bavi prijevozom u regiiji moći će digitalizirati sve što je potrebno kako bi se omogućio neometan prelazak preko granice", naveo je Forto, saopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Na koncu ministar Forto pozvao je ministra Vesića 6. i 7. juna u Sarajevo, kada će sa partnerima iz cijele regije i EU razgovarati o drugim projektima, a pogotovo o onima iz željezničkog sektora, kada se očekuje i potpisivanje sporazum o zajedničkom investiranju u željeznički koridor.

     

Sagovornici su pojasnili da se trenutno radi i na rekonstrukciji mostova na Drini, između Srbije i BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...