AKO ŽELITE ISPRAVNO ČESTITATI - IPAK JE SIMBOL: Znate li zašto je običaj da se na Dan žena poklanja karanfil?

Karanfili imaju bitnu povezanost s 8. martom i ako želite ženama čestitati na tome što su se izborile za svoja prava poklonit ćete im karanfil.

  • Jeste li znali

  • 08. Mar. 2024  

  • 0

Iako mnogi ovo cvijeće izbjegavaju posljednjih godina, postoji razlog zašto je baš taj cvijet simbol Dana žena.

Karanfili imaju bitnu povezanost s 8. martom i ako želite ženama čestitati na tome što su se izborile za svoja prava poklonit ćete im karanfil.

Na prvom Međunarodnom danu žena 1911. godine, žene su izašle na ulice s crvenim karanfilima. Karanfil je bio simbol prava glasa. Crveni karanfil predstavlja simbol jednakosti, piše City Magazine.

Osim toga, karanfil kao cvijet ima razna značenja i simboliku:

Ljubav i strast: Karanfili su često povezani s ljubavlju i strasti. Crveni karanfili simboliziraju duboku ljubav i strast prema nekome.

Poštovanje i divljenje: Karanfili se mogu dati kao izraz poštovanja i divljenja prema nekome, posebno u kontekstu poštovanja prema starijim osobama ili autoritetima.

Sreća i radost: Ovi cvjetovi mogu biti simbol sreće, radosti i optimizma, pogotovo kada se daju kao dar u veselim prilikama poput rođendana ili proslava.

Osvježenje i ohrabrenje: Karanfili mogu poslužiti kao simbol osvježenja i ohrabrenja u teškim vremenima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...