"SB" NA MARIJIN-DVORU: Postavljena spomen-ploča doktoricama stradalim u saobraćajnoj nesreći u Sarajevu, majke u suzama položile cvijeće (FOTO)

Na ploči je uklesan natpis “Postoje životi koji kratko traju, a mnogo više ostave i daju… “, a posvećen je, kako su naveli iz Gradske uprave, sjećanju na tragično ugašene mlade živote.

  • Vijesti

  • 08. Mar. 2024  08. Mar. 2024

  • 1

U sarajevskom naselju Marijin Dvor postavljena je spomen-ploča doktoricama Azri Spahić (25) i Almi Suljić (26) koje su nastradale u saobraćajnoj nesreći u centru grada 26. maja 2023. godine, prenosi N1.

Na ploči je uklesan natpis “Postoje životi koji kratko traju, a mnogo više ostave i daju… “, a posvećen je, kako su naveli iz Gradske uprave, sjećanju na tragično ugašene mlade živote.

Majke Alme i Azre su sa suzama otkrile spomen-ploču i položile cvijeće.

Prisutnim se obratila majka stradale Alme Suljić, Adela Suljić.

“Želim da se svima zahvalim na realizaciji ovog projekta. Od ideje do realizacije. Moramo biti svjesni problema u društvu i da uradimo sve što je u našoj moći da se promijene neke stvari. Moramo biti svjesni ozbiljnosti učesnika u saobraćaju. Ne smijemo voziti preko ograničenja, u alkoholisanom stanju…”, navela je.

Potom je dodala:

“Ova ploča treba da osvjesti sve nas u BiH. Moramo da detektujemo i spriječimo probleme. Političke stranke treba da se udruže i da urade sve kada je riječ o promjenama Zakona o sigurnosti saobraćaja. Kazne moraju da budu veće. Želimo da svako ko prođe ulicom kada ugleda ovu ploču sjeti se tragedije i bude svjestan prave vrijednosti u životu. Budimo tolerantniji i ponašajmo se u skladu sa moralnim vrijednostima”. 

Otac Alme Suljić, Edin Suljić također se obratio medijima.

“Ne treba dokazivat nešto što je jasno i čisto kao suza. Počinitelj treba da dobije maksimalnu kaznu, kao opomenabudućim eventualnim počiniteljima. Svjedoci smo svakodnevno novih tragedija. Vrijeme je da se stane u kraj uličnim trkama, uličnim kabadahijama. Vrijeme je da zlo pobjedimo. Prije nekoliko mjeseci su tu bila naša djeca, sutra može biti bilo čije dijete”, naveo je.

Majka stradale Azre Spahić navela je kako ništa ne može umanjiti bol i tugu porodice.

“Našu bol i tugu ništa ne može umanjiti ni ploča. Znači nam samo kao opomena i kao pomen na takve dvije osobe. Hvala svima koji su učestvovali, naročito gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić. Beskrajno hvala građanima Sarajeva, ogromnu podršku imamo kao porodica. Nisam u stanju da pratim sve šta se dešava, moj razum ne može. Sinoć sam bila na mjestu gdje je udarena žena. To sam mogla biti ja. Ja nemam snage. Zakonodavstvo nula, kazne nula.. Užasnuta sam državom i sistemom koji živimo. Treba znati vaspitati djecu. Tu treba angažman roditelja, ne mogu se djeca prepustiti ulici”, kazala je.

Podsjetimo, Azra Spahić i Alma Suljić nastradale su nakon što ih je automobilom, dok su prelazile preko pješačkog prijelaza udario Armin Berberović.

Spahić je poginula na mjestu nesreće, a Suljić je preminula u bolnici 26. juna. Još jedna djevojka tada je povrijeđena.

Berberović je uhapšen, a ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je objavilo da nije imao vozačku dozvolu, jer mu je oduzeta zbog ranijih prekršaja, te da je tokom vožnje imao 0,41 promil alkohola u krvi.

Prema optužnici, Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Berberović je u krvi imao i drogu amfetamin. Vozio je 76 km/h na dionici na kojoj je ograničenje 50 km/h.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...