NEGATIVNE ENERGIJE SE PRIVLAČE: Cionisti i hinduistički nacionalisti se ujedinjuju u podršci Trumpu

Ujedinjeni u svojim antimuslimanskim programima, proizraelske i hindutvanske grupe okupljaju se iza Trumpa i mogle bi mu utrti put do Bijele kuće.

  • Svijet

  • 09. Mar. 2024  

  • 2

Donald Trump će gotovo sigurno biti izabran za kandidata Republikanske stranke na ovogodišnjim predsjedničkim izborima u SAD-u. On je bio u stanju da pretvori desničarsku stranku i savezničke konzervativne institucije u neofašistički pokret.

Ali bez obzira na svu liberalnu anksioznost koju stvara Trumpova popularnost, malo je fokusa na načine na koje se njegov pokret širi u novim smjerovima.

Konkretno, određeni broj pro-trampovih političara i aktivista kreativno širi podršku i prihvaćanje njegove politike među novim biračkim jedinicama, izvan njegove bijele kršćanske konzervativne baze, piše The Arab News, prenosi Stav.ba.

Uzmimo, na primjer, republikansku kongresmenku Elise Stefanik . Sa svojih trideset i devet godina, ona je već četvrta republikanka u Predstavničkom domu i postavlja se kao Trampova kandidatkinja.

Ranije ove godine rekla je za CNN da, da je bila potpredsjednica, ne bi ratifikovala izbore 2020. U stvari, ona je izjavila da je spremna da podrži Trampov državni udar.

"Pozivanje na suzbijanje propalestinskih aktivista, pokazalo se, jedan je od načina na koji političari MAGA mogu pronaći podršku od 'progresivnog osim Palestine' izborne jedinice koja prevladava u mnogim liberalnim institucijama"
Prošlog mjeseca dobila je ovacije publike Učinimo Ameriku ponovo velikom (MAGA) na Konzervativnoj konferenciji političke akcije. Ona je čvrsto na krajnjoj desnici američke politike.

Ipak, prošlog decembra, liberalni New York Times opisao ju je kao "glas razuma" nakon što je iskoristila saslušanja u Kongresu da optuži administratore univerziteta da nisu poduzeli mjere protiv studenata koji govore "od rijeke do mora" ili "intifada", usred rasprostranjeni protesti u kampusu protiv izraelskog rata u Gazi.

Ispostavilo se da je pozivanje na suzbijanje propalestinskih aktivista jedan od načina na koji političari MAGA mogu pronaći podršku izborne jedinice “progresivne osim Palestine” (PEP) koja prevladava u mnogim liberalnim institucijama.

Većina publike PEP-a neće glasati za Trumpa. Ali ako Stefanik bude potpredsjednički kandidat, ona će omogućiti Trumpu da prodre u liberalno cionističko mišljenje, a možda i donatore, i pomoći da se legitimira mnogo autoritarnija administracija koju bi Trumpova pobjeda uvela.

Drugi primjer je Vivek Ramaswamy. U januaru je završio svoju predsjedničku kampanju i podržao Trumpa nakon što je završio na četvrtom mjestu u poslaničkim klubovima Ajove. Tridesetosmogodišnjak će vjerovatno naći ulogu u budućoj Trumpovoj administraciji.

Ramaswamyjeva kampanja je podržala rasističku “teoriju velike zamjene”, koja tvrdi da probuđene elite nastoje uništiti ono što on opisuje kao “judeo-krišćanske” vrijednosti, zamjenjujući bijelce imigrantima iz Trećeg svijeta (poput njegovih roditelja!).

Ali ono što Ramswamyja čini zanimljivim je način na koji kombinuje ovu politiku bijelca i kršćanskog identiteta sa hinduističkim nacionalizmom. Centralna za ovo je njegova bliska veza sa Vishwa Hindu Parishadom of America (VHP-A), glavnom američkom organizacijom koja predstavlja mrežu Sangh Parivar – ekstremno desničarski, hinduistički pokret suprematizma koji stoji iza vlade Narendra Modija u Indiji.

Kao što je grupa za kampanju Savera nedavno dokumentovala, Ramaswamy se pojavio na godišnjoj svečanosti VHP-A i oslanjao se na svoje bliske veze sa vođom VHP-A Renuom Guptom tokom svoje kampanje.

Govoreći na događaju prošlog maja koji je organizovala Hindu Action, grupa za zastupanje kojom ona predsjedava, on je rekao publici da Izrael, SAD i Indija dijele zajedničku nit kao tri najnepravednije kritizirane nacije. Ramaswamy je dio rastućeg trenda republikanaca koji rade s hinduističkim supremacističkim organizacijama u SAD-u kako bi doveli glasače u Trumpov pokret.

Druga ključna figura je Shalabh “Shalli” Kumar, vlasnik grupe kompanija AVG iz Čikaga, koja proizvodi elektronske komponente.

Njegova veza s Narendrom Modijem datira iz godine prije nego što je indijski političar postao premijer. Kumar je 2013. godine organizirao grupu republikanskih kongresmena da otputuju u Indiju da se sastanu s Modijem, tadašnjim premijerom Gudžarata.

Putovanje se dogodilo dok je Modiju zabranjen ulazak u SAD zbog njegovog saučesništva u antimuslimanskim pogromima 2002. godine.

Kumar je osnovao Republikansku hindusku koaliciju (RHC) dvije godine kasnije. “Cijela ideja o RHC-u,” rekao je on intervjueru, “potekla je od Republikanske jevrejske koalicije, koja je željela imati mlađeg brata.”

Njegov počasni predsjedavajući je Steve Bannon, bivši Trumpov glavni strateg i doajen globalne krajnje desnice. RHC je dio rastućeg hinduističkog supremacističkog lobija u SAD-u koji oponaša i blisko sarađuje s cionističkim grupama kao što su Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC) i Anti-Defamation League (ADL).

U Trumpu je Kumar otkrio američkog Modija. Uoči izbora 2016. godine, porodica Kumar je navodno dala 4,2 miliona dolara Trampovoj kampanji. Među događajima koje je organizovao bio je i koncert “Hindus United Against Terror” u Edisonu, New Jersey, sa prikazom terorističkog napada u bolivudskom stilu.

Tramp se pojavio između plesnih nastupa kako bi objavio: "Ja sam veliki ljubitelj hinduista."


Prošle godine, Kumar je osnovao Kongresni hinduistički klub, institucionalizirajući hinduistički nacionalistički lobi u Kongresu, s nikom drugim do Elise Stefanik kao kopredsjedavajućim.

Iz jednog ugla, Ramaswamy i Kumar jednostavno se zalažu za interese svojih dijelova kapitalističke klase. Ramaswamy je vlasnik kompanije Roivant Sciences, koja posluje na unosnom tržištu farmaceutskih proizvoda koje je omogućio američki privatizovani zdravstveni sistem. Njegova neto vrijednost procjenjuje se na 950 miliona dolara.

U srži njegove politike je poruka o odvajanju kršćanskog ili hinduističkog ponosa od bilo kakve obaveze dijeljenja resursa s onima koji su slabije imućni.

Kumar je jedan od brojnih indijsko-američkih kapitalista u oblasti Čikaga koji su do 2000. dominirali industrijom od 70 milijardi dolara u proizvodnji štampanih ploča, ali su od tada bili uništeni kineskom konkurencijom. Njihova podrška Trumpu dijelom počiva na nadi da će njegova protekcionistička politika oživjeti njihovu profitabilnost.

Ali u svijetu kojim vlada rasni kapitalizam, klasni interesi nikada nisu uredno odvojeni od ideja rase i kulture. I cionisti i hinduistički nacionalisti također vide u Trumpovom antimuslimanskom rasizmu odraz njihove vlastite agende.

„Način na koji se muslimanska vjera prakticira danas... nešto nije u redu“, rekao je Kumar za The Hill 2016. „Džamije treba u potpunosti nadzirati, uvesti provjeru posjetilaca.“

Vizija grupa kao što su RHC i VHP-A je vojni i ideološki savez između Izraela, Indije i SAD, zasnovan na antimuslimanskom rasizmu, Ratovima protiv terorizma i kolonijalnim projektima naseljenika u Palestini i Kašmiru.

Stefanik, Ramaswamy i Kumar pokazuju da MAGA politika ima potencijal da pridobije značajnu podršku i prihvatanje izvan svoje osnovne bijele kršćanske konzervativne baze, pozivajući se na jevrejsku i hinduističku politiku suprematizma.

Da bismo ovo razumjeli, ne treba očekivati ​​da ćemo u MAGA politici pronaći koherentan pogled na svijet. To je više kao hrana za bebe: lako svarljiva kaša nekongruentnih sastojaka, s različitim okusima za različite grupe. Kršćanski nacionalisti se nelagodno bore sa hinduističkim nacionalistima. Cionisti se udružuju sa antisemitima.

Ova nedosljednost pomaže Trumpovom pokretu da privuče višestruku publiku. Ali to se može pretvoriti u odgovornost ako protivnici budu u stanju da se baci na kontradikcije kako bi razdvojili MAGA koaliciju.

Međutim, to možemo učiniti samo ako čvrsto odbacimo i cionizam i hindu nacionalizam.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...