ŠTA SE DOGAĐA U FRANCUSKOJ: Emmanuel Macron ponovo otkazao posjetu Ukrajini...

Macron je posljednjih dana zauzeo oštriji stav prema Rusiji optužujući je da je agresivna prema Francuskoj i Europi.

  • Evropa

  • 11. Mar. 2024  

  • 0

Posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Ukrajini trebao bi se održati sljedećih sedmica, saopćilo je francusko predsjedništvo, čime je ponovno odgođena planirana posjeta šefa države toj zemlji.

Emmanuel Macron je prvo rekao da planira otići u posjetu Ukrajini u februaru kako bi potpisao bilateralni sigurnosni sporazum s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

To je odgođeno jer je Zelenski na kraju došao u Pariz na potpisivanje sporazuma.

Diplomati su rekli da je drugi datum bio planiran za početak marta prije nego što je odgođen za kasnije.

- Dvojica šefova država složili su se da će ostati u bliskom kontaktu, osobito u vezi s predsjednikovim posjetom Ukrajini koji bi se trebao dogoditi sljedećih sedmica, saopćilo je u nedjelju francusko predsjedništvo nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Do odgode je došlo samo nekoliko dana nakon što je ruski projektil pao petstotinjak metara od ukrajinskog predsjednika i premijera Grčke koji je bio u posjeti u gradu Odesi na Crnom moru. Macron je također trebao posjetiti Odesu.

Macron je posljednjih dana zauzeo oštriji stav prema Rusiji optužujući je da je agresivna prema Francuskoj i Europi.

Pozvao je europske saveznike da hitno učine više kako bi pomogli Ukrajini i suočio se s reakcijom mnogih zapadnih saveznika nakon što je rekao da ne treba isključiti ideju o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu.

Dva diplomatska izvora rekla su da francusko predsjedništvo razmatra hoće li proširiti putovanje u Ukrajinu i na druge zapadne šefove država koji bi se pridružili Macronu, umjesto bilateralnog putovanja, kako bi saveznici pokazali jedinstvo i solidarnost s Ukrajinom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...