RADOVAN KOVAČEVIĆ UZBURKAO DUHOVE: „To ne može biti neki Željko Komšić ili neko drugi iz Republike Srpske…“

Kazao je da je bitno da postoje „legitimni predstavnici“ dva ravnopravna entiteta.

  • Politika

  • 11. Mar. 2024  

  • 4

Usvojeni Zakon o sprečavanju sukoba interesa, je zakon koji je plod kompromisa i to je nešto o čemu smo mi iz Republike Srpske uvijek govorili, rekao je u proramu RTRS-a delegat u Klubu Srba u Domu naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Radovan Kovačević, inače i savjetnik Milorada Dodika.

- Ukoliko budemo svi insistirali na svojim rješenjima, nikada se ovdje neće ništa pomjeriti. Bitno je da uvijek imamo jasno određene predstavnike tri naroda koji su dobili legitimitet. To ne može biti neki Željko Komšić ili neko drugi iz Srpske, koji bude izabran nesrpskim glasovima, rekao je Kovačević.

Kazao je da je bitno da postoje „legitimni predstavnici“ dva ravnopravna entiteta.

- Imali smo dijalog faktora, uključujući i nas koji smo predstavnici tih stranaka, naroda, entiteta na nivou zajedničkih institucija. Svi smo imali svoja rješenja, koja smo stavili na sto i izvukli ono što je zajednički imenilac i što je prihvatljivo za svaku stranu. Dobili smo Zakon koji je usvojen, rekao je Kovačević.

Poručio je da je Zakon donesen pod pritiskom u smislu kako kaže jer se žurilo da se ispoštuju rokovi.

- Pritiska je bilo u smislu da to bude garant da ćemo dobiri 21. marta otvaranje pregovora. To je jedini pritisak na koji mi iz Srpske pristajemo. Mi smatramo da je bitno da se BiH približava Evropskoj uniji. Iz naše perspaktive, mi želimo da budemo bliže EU. Što smo im bliže, to smo dalje od toga da ovdje mogu da budu bilo kakvi, a pogotovo lažni visoki predstavnici ili stranci u Ustavnom sudu BiH, poručio je Kovačević.

Kovačević kaže da u pravosuđu moraju da budu državljani Republike Srpske i Federacije.

- Imate dva faktora koji ruše svaki dogovor u BiH, prvi je lažni visoki predstavnik, Christian Schmidt i nažalost, ambasador SAD u BiH Michael Murphy. Razlozi su njima poznati, kazao je Kovačević.

- Ono što je još više uvredljivo i ponižavajuće, jeste da se te njegove plate tretiraju kao humanitarna pomoć BiH. Murphy takođe želi nestabilnu BiH, koja nije dio EU. Iz tog razloga nam stalno govori, iako nam je potpuno jasno da ne postoji konsenzus za kretanje BiH prema NATO, a postoji konsenzus za saradnju sa NATO. On stalno govori da SAD podržava evroatlanski put BiH. Taj put ne postoji, on je prekinut. Postoji evropski put BiH, kaže Kovačević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...