UN-ova STRUČNJAKINJA ZA LJUDSKA PRAVA: Rusija je odgovorna za smrt Navaljnog

"Dakle, ruska vlada je odgovorna, na ovaj ili onaj način, za njegovu smrt", rekla je Mariana Katzarova za Reuters na marginama događaja u Ujedinjenim narodima u Ženevi o ruskim političkim zatvorenicima.

  • Svijet

  • 11. Mar. 2024  

  • 0

Stručnjakinja UN-a za ljudska prava za Rusiju rekla je danas da je Moskva odgovorna za smrt Alekseja Navalnog jer je ili ubijen u zatvoru ili umro u uvjetima pritvora koji su jednaki mučenju, prenosi Hina.

"Dakle, ruska vlada je odgovorna, na ovaj ili onaj način, za njegovu smrt", rekla je Mariana Katzarova za Reuters na marginama događaja u Ujedinjenim narodima u Ženevi o ruskim političkim zatvorenicima.

Rusi tvrde da je umro prirodnom smrću

Šef ruske obavještajne službe Sergej Nariškin ranije je rekao da je Navalni, koji je preminuo 16. februara u arktičkoj koloniji, umro prirodnom smrću.

Katzarova je također upozorila da bi drugi zatvorenici u Rusiji mogli doživjeti istu sudbinu kao Navalni rekavši da je "jako zabrinuta" između ostalih za oporbenog političara Vladimira Kara-Murzu.

“Od smrti Alekseja Navalnog, ne prođe dan, a da se ne zapitam tko je sljedeći Navalni?”, rekla je.

"I bit će sljedeći Navalni, sigurno, s ovom razinom represije".

Kremlj je Navalnog i njegove pristaše prikazao kao prekršitelje zakona i oruđe Zapada, koji djeluju na destabilizaciji Rusije.

Odbacio je optužbe njegove supruge Julije Navalne da ga je predsjednik Vladimir Putin dao ubiti.

Navalna je prošlog tjedna rekla da su razmjeri javne podrške Navalnom od njegove smrti dokaz da je njegov otpor živ i pozvala je na masovni protest protiv Putina na dan izbora 17. marta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...