VLADIMIR PUTIN TVRDI: "Pristao sam na razmjenu Navaljnog, nažalost, do toga nije došlo"

Guardian i drugi zapadni mediji izvještavaju da je Navaljni bio dio razgovora o razmjeni zatvorenika, iako detalji sporazuma ostaju nejasni. Putin nije precizirao za koga bi Navaljni bio razmjenjen, navodeći “neke ljude koji su iza rešetaka u zapadnim zemljama”.

  • Svijet

  • 18. Mar. 2024  18. Mar. 2024

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je pristao na razmjenu zatvorenika koja je uključivala opozicionara Alekseja Navaljnog prije njegove iznenadne smrti prošlog meseca, javlja Guardian.

Govoreći u centru Moskve nakon što su rani rezultati pokazali da je ubjedljivo pobijedio na predsjedničkim izborima u Rusiji, Putin je rekao da su određene osobe koje nije imenovao ponudile sporazum razmjene sa Zapadom u okviru kojeg bi Navaljni bio oslobađen.

“Osoba koja je razgovarala sa mnom nije ni završila rečenicu, a ja sam rekao da se slažem. Ali, nažalost, dogodilo se ono što se dogodilo”, rekao je Putin.

To je bio prvi put da je Putin prokomentarisao Navaljnog nakon njegove smrti, koju je nazvao “tužnim događajem”.

“Pristao sam pod jednim uslovom: razmjenili bi ga, a on da se ne vraća. Ali takav je život. Kada se takve stvari dese, ne možete ništa učiniti po tom pitanju – to je život”, rekao je Putin.

Saveznici Navaljnog su ranije optužili Putina da je naredio ubistvo opozicionog lidera u zatvoru kako bi sabotirao razmjenu zatvorenika u kojoj bi Navaljni bio razmijenjen za osuđenog ubojicu zatvorenog u Njemačkoj.

Navalnijev dugogodišnji saveznik Leonid Volkov rekao je u nedjelju da Putinovi komentari predstavljaju priznanje da je on ubio Navaljnog.

“Putin je ubio Alekseja Navaljnog. A sada je odlučio da ne treba više da se pretvara. I sam je to potvrdio”, napisao je Volkov na platformi X.

Guardian i drugi zapadni mediji izvještavaju da je Navaljni bio dio razgovora o razmjeni zatvorenika, iako detalji sporazuma ostaju nejasni. Putin nije precizirao za koga bi Navaljni bio razmjenjen, navodeći “neke ljude koji su iza rešetaka u zapadnim zemljama”.

Marija Pevčik, bliska saveznica opozicionog lidera, rekla je u video snimku prošlog mjeseca da je Navaljni trebao biti razmjenjen za Vadima Krasikova, ubicu ruskog FSB-a koji služi doživotnu kaznu u Nemačkoj zbog ubistva bivšeg čečenskog separatiste u Berlin.

Putinove izjave u nedjelju njegovi kritičari protumačili su kao pokušaj da se distancira od umiješanosti u smrt Navaljnog.

“Putin je već znao da će Navaljni biti ubijen, i to je jedini razlog zašto je lako pristao (na razmjenu), da bi sada mogao da kaže: ‘Pa vidite, nije mi bilo od koristi, htio sam da ga razmijenim‘”, rekao je Roman Dobrohotov, istraživački novinar koji je bio blizak Navaljnim.

Šef ruske vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin tvrdio je da je Navaljni umro “prirodnom smrću”.

Nakon sahrane Navaljnog u Moskvi, njegov tim je pozvao birače da u nedjelju u podne masovno izađu na birališta kako bi mu odali počast.

Hiljade ljudi formiralo je dugačke redove u Moskvi, Sankt Peterburgu i u ambasadama širom svijeta u podne u simboličnom prikazu neslaganja protiv Putinove vladavine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...