NOVI DEBAKL DODIKOVOG SAVJETNIKA: Ognjen Tadić spominjao Avdu Avdića, a za uspjeh na putu ka EU zasluge je pripisao…

Tadiću je ovo treći predsjednik koji ga je angažirao za svog savjetnika, nakon Nikole Poplašena i Dragana Čavića.

  • Vijesti

  • 12. Mar. 2024  12. Mar. 2024

  • 4

„Jedan od motiva jednom dijelu političkih faktora u Bosni i Hercegovini da se ide ka Evropskoj uniji je bio i to što je neko te ljude uvjerio da - što je više Evropske unije ili ranije NATO-a, manje je Republike Srpske. Neko je njih naveo da rade dobre stvari, ali iz pogrešnih motiva. Ne zbog EU, nego da bi dokinuli RS. Ako nas je išta naučilo ovih 28 godina, to je da – što smo bliže EU, RS je sve jača. Mislim da to stanje stvari treba biti zaključak za svakog ko misli da ovaj proces iskoristi za smanjenje nadležnosti RS, prije svega iz političkog Sarajeva“, izjavio je u programu Federalne televizije Ognjen Tadić, savjetnik predsjednika RS.

Kako kaže, BiH, Federacija Bosne i Hercegovine, RS, Brčko distrikt i kantoni učestvuju u ovom procesu kroz mehanizam koordinacije i to je EU prihvatila. Naglasio je da je njemu lično Eduard Kukan kao predsjednik Komisije Evropskog parlamenta za BiH dao izjavu 2012. u kojoj kaže da preko 80 posto stvari koje su vezane evropske integracije rade entiteti.

"Dakle, zašto sad nekome treba da pravi problem od toga i da tvrdi da to nije tako. Ti glasovi o tome da bi trebalo nešto 'jedno', pa se to gura jednu, dvije, pet godina – mi gubimo vrijeme – dolaze uglavnom iz Sarajeva i preko lobiranja kod raznih ambasadora. Ja to poštujem. Cijenim tu vrstu upornosti. Ona je u srži prve političke stranke kod Bošnjaka – SDA – koja zapravo demokratsku akciju koristi kao sredstvo, a ne demokratiju kao cilj“, poručio je Tadić.

No, zanimljivo je kako je Tadić kazao da je Zakon o kriminalizaciji klevete u RS-u jako dobar, te kako je taj zakon u RS-u bolji nego zakon u Federaciji BiH prema kojem je novinar Avdo Avdić dužan isplatiti Gordanu Memiji više od 100.000 maraka.

Tadić je govorio i o europskom putu BiH.

U nastavku pogledajte nove „bravure“ Dodikovog savjetnika!

Tadiću je ovo treći predsjednik koji ga je angažirao za svog savjetnika, nakon Nikole Poplašena i Dragana Čavića.

Nakon što je na predsjedničkim izborima 2010. godine “poželio laku noć Republici Srpskoj”, te ponovo izgubio 2014. godine, izabran je za delegata u Domu naroda i tu funkciju je obavljao do 2018. godine. Također, od 2018. do 2022. godine bio je delegat u Vijeću naroda Republike Srpske.

Podsjetimo, Ognjen Tadić bivši je radikal, a nakon smjene od strane visokog predstavnika postao je član SDS-a. Nakon izlaska iz SDS-a, osnivač je Narodne stranke, ali i trostruki gubitnik na predsjedničkim izborima. Ognjen Tadić, nekadašnji kandidat za predsjednika Republike Srpske na Općim izborima 2010. i 2014. godine, za to mjesto borio se upravo protiv Milorada Dodika.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...