"SB" NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE: Krišto pojasnila zbog čega je sa dnevnog reda skinut Zakon o sudu BiH (FOTO)

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je nakon završene sjednice rekla da je bitna tačka dnevnog reda skinuta s njega - Zakon o sudu BiH, te je nakon sjednice pokušala objasniti razloge na konferenciji za medije po pitanju ovog nacrta oko kojeg se nisu uspjeli izjasniti.

  • Vijesti

  • 12. Mar. 2024  

  • 0

U Sarajevu je danas održana sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je nakon završene sjednice rekla da je bitna tačka dnevnog reda skinuta s njega - Zakon o sudu BiH, te je nakon sjednice pokušala objasniti razloge na konferenciji za medije po pitanju ovog nacrta oko kojeg se nisu uspjeli izjasniti.

“Želim istaknuti da smo trebali imati izjašnjenje o važnom zakonu. Radili smo do zadnjeg momenta i o Nacrtu zakona o sudu BiH. Međutim, nismo se uspjeli izjasniti. Resorni ministar je rekao da mu treba dodatno vrijeme. Stoga, ostavili smo još pet do sedam dana”, rekla je Krišto dodavši i da su imali u planu na dnevni red uvrstiti i Zakon o zaštiti ličnih podataka, međutim nisu dobili potrebna mišljenja.

"Zato nismo bili na kraju spremni da ga dodamo. Imali smo i određeni broj odluka koje se tiču EU. Zadovoljna sam onim što smo uradili i usaglasili. Ovaj put kojim radimo nas vodi do konačnog cilja. Ne radimo u Vijeću ministara BiH na principu mimoilaženja, nego konsenzusa i kompromisa. Time smo se rukovodili i do sada. To će biti naš prinicip i u budućnosti”.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se obratila u Evropskom parlamentu, gdje je obećala da će Bosni i Hercegovini dati zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa EU, na što je reagirala i Krišto.

“Ursula von der Leyen danas je na neki način obrazložila pozitivan stav za otvaranje pristupnih pregovora. Još nas očekuje konačna odluka Evropskog vijeća. Vjerujem da će sve zemlje članice dati zeleno svjetlo i da će se pozitivno očitovati po pitanju toga šta su institucije BiH napravile u proteklih 13 mjeseci. Napravljen je dovoljan iskorak, ali nastavljamo dalje. Imamo obavezu da nastavimo da radimo”, rekla je Krišto.

Podsjećamo, politički lideri na državnom nivou su realizovali tri od četiri uslova koje je Evropa postavila pred njih kako bi dobili zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Uslov koji nije ispunjen i koji ne zabrinjava naše političare da bi mogao zakočiti proces dobijanja zelenog svjetla jeste zakon o sudu/sudovima BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...