UKRAJINA UDARILA NA RUSKU ENERGETSKU INFRASTRUKTURU: U napadu teško oštećena velika ruska rafinerija

Rusija i Ukrajina su koristile bespilotne letjelice za napad na kritičnu infrastrukturu, vojne instalacije i koncentraciju trupa tokom rata, a Kijev je posljednjih mjeseci pogodio ruske rafinerije i energetske objekte.

  • Evropa

  • 12. Mar. 2024  

  • 0

Ukrajina je danas gađala mete u Rusiji koristeći desetine dronova i raketa u napadu koji je nanio ozbiljnu štetu velikoj rafineriji nafte i pokušao probiti kopnene granice najveće svjetske nuklearne sile uz naoružane grupe, navodi Reuters.

Rusija i Ukrajina su koristile bespilotne letjelice za napad na kritičnu infrastrukturu, vojne instalacije i koncentraciju trupa tokom rata, a Kijev je posljednjih mjeseci pogodio ruske rafinerije i energetske objekte.

Rusija je saopštila da su ukrajinske grupe pokušale da pređu rusku granicu u najmanje sedam napada koje su ruske snage odbile. Ukrajinske grupe su, međutim, navele da su probile granicu, što je Rusija demantovala.

U jednom od najvećih ukrajinskih napada dronovima na Rusiju do sada, Moskva je saopštila da je oborila 25 ukrajinskih dronova iznad regiona uključujući Moskvu, Lenjingrad, Belgorod, Kursk, Brjansk, Tulu i Orel. Napadi dronovima nastavili su se tokom dana, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Ruski zvaničnici izvijestili su o napadima na energetske objekte, uključujući požar u Lukoilovoj rafineriji NORSI i uništenje bespilotne letjelice na periferiji grada Kirishi, gdje se nalazi druga najveća ruska rafinerija nafte.

Gleb Nikitin, guverner regije Nižnji Novgorod, objavio je sliku vatrogasnog vozila pored rafinerije NORSI i rekao da hitne službe rade na gašenju požara.

“Objekat kompleksa goriva i energije napadnut je bespilotnim letjelicama“, naveo je Nikitin na Telegramu.

Izvori iz industrije rekli su Reutersu pod uvjetom anonimnosti da je glavna jedinica za destilaciju sirove nafte (AVT-6) u NORSI-ju oštećena u napadu, što znači da je najmanje polovina proizvodnje u rafineriji zaustavljena. Lukoil je odbio da komentariše.

NORSI prerađuje oko 15,8 miliona tona ruske sirove nafte godišnje, ili 5,8% ukupne prerađene sirove nafte, prema industrijskim izvorima.

Takođe prerađuje oko 4,9 miliona tona benzina, 11% ukupnog ruskog goriva, 6,4% dizel goriva, 5,6% mazuta i 7,4% avionskog goriva u zemlji, prema izvorima iz industrije.

Napadi na energetska postrojenja Rusije

Kako navodi Reuters, napad na ruska naftna postrojenja predstavlja problem za ruskog predsjednika Vladimira Putina dok se suočava sa Zapadom zbog Ukrajine s obzirom na osjetljive cijene na domaćem tržištu benzina uoči predsjedničkih izbora 15.-17. marta.

Rusija je 1. marta uvela šestomjesečnu zabranu izvoza benzina.

Uz Iran, Saudijsku Arabiju i SAD, Rusija ima ogromne rezerve energije. Kako navodi Reuters, otkako je nafta otkrivena u zapadnom Sibiru 1960-ih, Rusija se često oslanjala na zapadnu tehnologiju za eksploataciju i preradu svoje sirove nafte.

Kremlj je naveo da ruska vojska čini sve što je potrebno i da će se ono što naziva svojom vojnom operacijom u Ukrajini nastaviti.

Rusija kaže da je od početka rata uništila više od 15.000 ukrajinskih dronova.

Prekogranični napadi

Rusija je saopštila da su njene snage spriječile upade iz Ukrajine u zapadne regije Belgorod i Kursk i nanijele velike gubitke napadačima, nakon što su oružane grupe sa sjedištem u Ukrajini rekle da su pokrenule prekogranične napade.

“Ukrajinske terorističke formacije, uz podršku tenkova i oklopnih borbenih vozila, pokušale su istovremeno da napadnu teritoriju Ruske Federacije”, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Najmanje dvije oružane grupe sa sjedištem u Ukrajini, koje navodno čine Rusi koji se protive Kremlju, rekle su da su u utorak pokrenule upad preko zapadne granice Rusije.

Rusija je negirala da su grupe, koje Moskva predstavlja kao marionete ukrajinske vojske i američke Centralne obavještajne agencije, prodrle na njenu teritoriju, ali je rekla da je granica bila napadnuta na nekoliko mjesta.

Novinska agencija TASS citirala je Federalnu službu bezbjednosti (FSB) koja je rekla da su ruske snage ubile 100 ljudi i uništile više oklopnih vozila u borbi protiv pokušaja upada.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina ispalila osam raketa RM-70 i jednu raketu Tochka-U na oblast Belgoroda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...