UZOR KOJI ĆE SE PAMTITI: Umro čovjek koji je 70 godina koristio čelična pluća

"Njegova priča je otišla daleko, pozitivno utičući na ljude širom svijeta. Paul je bio nevjerovatan uzor koji će se i dalje pamtiti", saopštili su njegovi prijatelji.

  • Šareni svijet

  • 13. Mar. 2024  

  • 0

Paul Alexander, čovjek koji je koristio "čelična pluća" 70 godina, preminuo je u 78. godini, prenio je "Daily Mail".

Akcija prikupljanja sredstava za njegovu zdravstvenu zaštitu potvrdila je da je Alexander, iz Dalasa u Teksasu, preminuo u ponedjeljak, ne dajući više detalja, prenijeli su danas svjetski mediji.

Alexander je imao samo šest godina kada je obolio od dječije paralize 1952. godine, zbog čega je ostao paralizovan od vrata dole.

alt

Pošto nije mogao sam da diše, proveo je cijeli život koristeći čelična pluća, pomoću kojih je disao više od sedam decenija.

Christopher Ulmer, organizator i aktivista za prava osoba sa invaliditetom, potvrdio je da je preminuo Paul Alexander, čovjek sa čeličnim plućima.

alt

Nakon što je obolio od dječije paralizu kao dijete, živio je više od 70 godina pomoću čeličnih pluća. Tokom života, Paul je završio koledž, postao advokat i pisac, preniosi B92.

"Njegova priča je otišla daleko, pozitivno utičući na ljude širom svijeta. Paul je bio nevjerovatan uzor koji će se i dalje pamtiti", saopštili su njegovi prijatelji.

Čelična pluća postala su uobičajeno mjesto u bolnicama 1940-ih i 50-ih godina kao jedini način da se pacijenti održe na životu.

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...