MINIJATURE "LICA" HRABRO STALE UZ VELIKE SLIKE: Umjetnica Alisa Teletović drugi put predstavila BiH na Internacionalnoj izložbi u Dubaiju

Tema je bila inspirativna inkluzija.

  • Kultura

  • 13. Mar. 2024  13. Mar. 2024

  • 0

Alisa Teletović, ekspresivna i figurativna umjetnica, drugi put je predstavila Bosnu i Hercegovinu na Internacionalnoj izložbi u Dubaiju pod UNESCO pokroviteljstvom, a u suradnji s Zeearts Galery Dubai, naveli su iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

U prelijepom ambijentu The Palace, One&Only Royal Mirage, 5. marta 2024. godine, predstavilo se 108 zemalja i umjetnica iz čitavog svijeta. Tema je bila inspirativna inkluzija. Radovi s kojima se Alisa Teletović predstavila su Michice minijature, njih dvanaest.

“Minijature ‘Lica’ su hrabro stale uz velike slike. Njihov je zadatak da naglase razlike i sličnosti svih ljudi na svijetu i pokažu složenost nas samih i društva u kojem živimo. Kroz naša lica, na kojima se vrlo često oslikava naše stanje, simboliziraju kontinuitet mog kreativnog putovanja, istražujući ekspresivne mogućnosti kombinovanih tehnika/medija u području moderne umjetnosti i slikarstva. Rad Inspire Inclusion, tj. Lica, služe kao snažan izraz naših najdubljih emotivnih stanja, sadržavajući krhkost, nadu i naglašenost empatije za različitost“, kazala je Teletović.

Umjetnica je dodala da, kada se suočavamo s negativnim aspektima društvene stvarnosti, stvaralački čin se pojavljuje kao utočište slobode, zahtijevajući odgovornost i ljubav prema svima. Male minijature, kao velike promjene, koje bi otvorile našu percepciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...