IZREČENA PRVOSTEPENA USLOVNA PRESUDA: Osuđen Husein Rošić, bivši premijer USK

Presudom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset mjesecu koja se neće izvršiti ukoliko u roku od naredne dvije godine, od dana pravosnažnosti presude, ne učini novo krivično djelo.

  • Vijesti

  • 13. Mar. 2024  

  • 0

Općinski sud u Bihaću izrekao je prvostepenu uslovnu presudu Huseinu Rošiću, nekadašnjem premijeru Unsko sanskog kantona i aktuelnom zastupniku u Parlamentu Federacije BiH, zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Presudom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset mjesecu koja se neće izvršiti ukoliko u roku od naredne dvije godine, od dana pravosnažnosti presude, ne učini novo krivično djelo.

Također, njemu je izrečena i mjera zabrane obavljanja poziva, aktivnosti ili funkcije na rukovodećim poslovima službene osobe u javnim ustanovama i organima upravljanja kantona, gradova i općina, te privrednim društvima u trajanju od tri godine računajući od dana pravosnažnosti presude.

Osuđenom se stavlja na teret da je kao premijer Vlade USK, u periodu od januara i februara 2017. godine na teret budžeta USK prethodno dogovorio, te potom omogućio smještaj i pružanje banjskih usluga za 30 osoba. Za te usluge je Vladi USK izdan i dostavljen račun u ukupnom iznosu od 11.250 maraka radi naplate.

U optužnici se navodi kako je Rošić morao biti svjestan da takva obaveza nije bila predviđena niti moguća odlukom o privremenom finansiranju u Unsko sanskom kantonu, koja je tada bila na snazi, pa je plaćanjem računa nanio budžetu štetu u pomenutom novčanom iznosu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...