"SB" ANALIZA / ŠTA JE OKIDAČ ZA NAJAVU NOVOG POSKUPLJENJA STRUJE U FBiH: Mora li svaki plan spašavanja javnih preduzeća ići preko leđa građana?

"Da bi razumjeli trenutno stanje na berzi električne energije samo ću prezentovati cijene za prethodni vikend, prva dva dana ove sedmice i prognoze za april sa najveće berze u regiji HUPX, Mađarska: Za vikend cijena MWh iznosila od 30 EUR do 50 EUR, za prva dva dana ove sedmice ispod 100 EUR prosječno, a kupovina za april na razini do 80/90 EUR. Proizvodna cijena JP EPBIH iznosi oko 70 EUR-a za MWh", kaže naš sagovornik Almir Bečarević.

  • Ekonomija

  • 13. Mar. 2024  13. Mar. 2024

  • 0

Piše: Darko Omeragić

Vijest koja je mnogima pomalo prošla ispod radara zbog euforije oko dobijanja zelenog svjetla za pokretanje pristupnih pregovora naše zemlje sa Evropskom unijom je da je Elektroprivreda Bosne i Hercegovine prošlu godinu okončala s gubitkom od oko 140 miliona KM. Ova vijest možda i ne bi toliko bila zanimljiva našoj javnosti da se istovremeno nije pojavila i vijest da bi u pokrivanje ovog minusa mogli biti uključeni i obični građani koji struju kupuju od EP BiH. Dakle, na ovu skupoću i inflaciju koja je pojela ionako male plate i penzije u (skorijoj?) budućnosti bi nam mogli doći i viši računi za struju.

No, vratimo se poslovnim rezultatima Elektroprivrede BiH koje su ovih dana objavili brojni bh. mediji. U informaciji iz izvještaju o poslovanju EP BiH se navodi da je prošlu godinu okončala s minusom od 140,2 miliona KM. Prihodi EP BiH su bili 1,16, a rashodi 1,3 milijarde KM, prenio je portal Beta.ba. Prema pisanju ovog portala najveće povećanje rashod zabilježeno je u segmentu troškova sirovina i materijala u iznosu od 57 miliona KM, kao i u segmentu ostalih finansijskih rashoda u iznosu od 30 miliona KM.  Inače, Elektroprivreda BiH Sarajevo je posljednjih godina konstantno poslovala pozitivno. Tako je, naprimjer, kompanija 2018. godinu završila sa 52 miliona KM neto dobiti, 2019. sa 20,1 milion KM i  2020. sa 7,2 miliona KM profita. Dobra je bila i 2021. godina kada je neto dobit bila 12,3 miliona KM, a i naredna, 2022. sa 6,1 milion KM profita. 

Nakon što je objavljen podatak o velikom minusu na kraju prošle godine portal Biznisinfo je javio da je imao uvid u dokument Plan poslovanja EP BiH za period 2024-2026. koji će biti razmatran na Skupštini dioničara. Tim Planom je predviđeno ostvarenje dobiti u planskim godinama (2024-2026), a na bazi “planskih projekcija i pretpostavki”. Pored toga, piše ovaj portal, planirano je i značajno zaduživanje kod međunarodnih i domaćih finansijskih institucija, kako bi se zatvorila finansijska konstrukcija za ulaganja u planskom periodu, koja dosežu iznos od preko 1,7 milijardi KM, s tim da se pojedini projekti protežu i na godine nakon toga.

ŠTA JE NUŽNO, A ŠTA NIJE

Planom je predviđena gradnja više energetskih objekata (hidro, vjetro i solarnih elektrana) koji bi se finansirali kreditima međunarodnih finansijskih institucija, kao i proizvodnja struje iz nekoliko novih objekata. Planirano je, također, i investiranje u rudnike. I to je sve, reklo bismo, uredu sve do dijela koji se odnosi na cijenu struje za krajnje korisnike.

“Prilikom finalizacije ovog Plana kao ulazna pretpostavka korištene su važeće (početkom januara 2024. godine) cijene za prodaju kupcima na javnom snabdijevanju uz pretpostavku povećanja istih za prosječno 10 posto od 01.06.2024. godine”, navodi se u Planu poslovanja EP BiH, a da se to odnosi i na domaćinstva potvrđuje se u nastavku dokumenta:

“Bitno je kupce i javnost uvjeriti da je postepeno povećanje prodajnih cijena energije, naročito za domaćinstva, uzimajući u obzir troškove proizvodnje i tržišne okolnosti, nužno ako želimo na duži rok računati na domaće izvore električne energije koji će biti okolinski i klimatski prihvatljiviji od postojećih.”

Na ovu vijest gotovo da nije bilo reakcija. Jedino je reagovala SDA koja je saopćila da vlast u FBiH na račun građana kompenzira svoju nesposobnost. SDA je Upravu EP BiH optužila za nestručnost i nesposobnost.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević za “Slobodnu Bosnu” je prokomentarisao poslovne rezultate EP BiH i najavu poskupljenja struje podsjećajući da je struja za pojedine korisnike već poskupjela za 20 posto u ovoj godini. A najavu novog poskupljenja Bečarević ovako vidi:

"Da bi razumjeli trenutno stanje na berzi električne energije samo ću prezentovati cijene za prethodni vikend, prva dva dana ove sedmice i prognoze za april sa najveće berze u regiji HUPX, Mađarska: Za vikend cijena MWh iznosila od 30 EUR do 50 EUR, za prva dva dana ove sedmice ispod 100 EUR prosječno, a kupovina za april na razini do 80/90 EUR. Proizvodna cijena JP EPBIH iznosi oko 70 EUR-a za MWh.

Ovo praktično znači da bi Elektroprivredi bilo isplativije kupovati električnu energiju na berzi u Mađarskoj, nego prodavati električnu energiju iz njenog portfolia. Sve elektroprivrede u regiji su u paničnoj izgradnji novih proizvodnih objekata, uz izgradnju i energetskih postrojenja od strane privatnih kompanija.

CIJELI ENERGETSKI SEKTOR U PROBLEMIMA

U BiH cvjeta izdavanje dozvola za izgradnju elektroenergetskih objekata, ali uglavnom privatnih kompanija. Izgradnja je isto tako u zamahu, posebno u Hercegovini. Kada bi se sada vratili samo malo u prošlost, vidjeli bi da se odigrava scenario koji su samo hrabri najavljivali, a to je da uništavaju nam/uništavamo sami jedan od stubova države, odnosno društva, a to je ENERGETSKI SEKTOR. JP EPBIH u gubicima do guše, bez kreditnog potencijala, bez izgradnje bilo kakvog elektroenergetskog objekta, BH-Gas blokiran u Parlamentu sa Zakonom o Južnoj interkonekciji, sa očekivanom presudom za raskid ugovora sa FGSZ, terminali na infuziji iz budžeta FBiH itd.

Almir Bečarević (Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović)

Da bi u ovakvoj situaciji vodili npr. JP EPBiH morate biti ili prilično lud ili iznimno hrabar čovjek, a iznimno hrabar čovjek bi uradio ono što bi svaki privatnik uradio u ovakvoj situaciji”, kaže Bečarević.

On se osvrnuo i na još jedan problem koji prisutan već decenijama kada govorimo o većini javnih preduzeća u cijeloj BiH, a od čega nije izuzeta ni EP BiH.

"Pošto znamo šta je JP EPBiH sa aspekta udomljavanja, to niko neće uraditi isto kao što se i sada radi, a to je da se i dalje kumovi (u dvoznačnom značenju) udomljuju u javna preduzeća. Kada o ovome pričate i pišete smrtni ste neprijatelj vlasti, a kada zatražite biografije imenovanih vidite da ti imenovani o Elektroprivredi znaju samo preko prekidača u stanu. Čast izuzecima kojih je sve manje. U energetskom sektoru namijenjena nam je Gaza i to svi gledamo, a osjetit ćemo uskoro. Davno sam parafrazirao i napisao, samo uzmete kokice i gledate gdje će sve ovo završiti, jer teško da možete nešto promijeniti. Uvijek su oni ispred krivi i tako godinama, kao i sada, oni su nam ostavili, a to što ste obećavali da znate i da niste isti zaboravi se”, zaključio je Bečarević.

Konačnu odluku o promjeni tarife električne energije donosi Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...