"SB" NA SJEDNICI SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO: Nakon 12 godina ukida se participacija na sve zdravstvene usluge (FOTO)

Nakon 12 godina, na prijedlog Ministarstva zdravstva i Vlade Kantona Sarajevo, Skupština je usvojila ukidanje participacije na sve usluge na svim nivoima zdravstvene zaštite, primarne, sekundarne i tercijarne.

  • Vijesti

  • 14. Mar. 2024  

  • 0

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Odluku o ukidanju participacije, odnosno izglasala je stavljanje van snage Odluke o stavljanju van snage Odluke o ličnom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i snošenju troškova liječenja na teritoriji Kantona Sarajevo, koja je bila na snazi još od 2000. godine, uz izmjene urađene 2003. i 2004. godine.

Nakon 12 godina, na prijedlog Ministarstva zdravstva i Vlade Kantona Sarajevo, Skupština je usvojila ukidanje participacije na sve usluge na svim nivoima zdravstvene zaštite, primarne, sekundarne i tercijarne.

Plaćanje participacije ukinuto je na sve zdravstvene usluge, od magnetne rezonance, CT-a, radioloških usluga, ultrazvuka, uplate majke pratilje djetetu starijem od jedne godine, patronažnih posjeta, kućnih posjeta i svih drugih usluga koje su bile obuhvaćene prethodnom odlukom.

"Ukidanjem plaćanja participacije naše građanke i građane oslobodićemo dodatnih troškova, dodatnih maltretiranja, čekanja u redovima, na šalterima i blagajna. Čak i oni koji su oslobođeni plaćanja po nekom od propisanih osnova, morali su čekati u nekom od redova da im neko zaokruži da ne trebaju plaćati ove troškove. To smo sada ostavili iza nas, vjerujem na zadovoljstvo svih zdravstvenih osiguranika u Kantonu Sarajevo", kazao je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović.

Procjena je da se na ovaj način za Zavod zdravstvenog osiguranja prikupljalo i uplaćivalo oko 800.000 KM. Ukidanje uplata participacija je zajednička inicijativa ZZO KS , Vlade KS i Ministarstva zdravstva i to neće, kako je istaknuto, poremetiti finansijski plan i poslovanje ovog zavoda.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...