ŠTA ĆE SAD VUČIĆ I DODIK: Varhely obrnuo ploču - "nema tolerancije prema negiranju genocida i veličanju zločinaca"

U ovom saopćenju, koje je Varhelyi podijelio na svom nalogu na X-u, "razjasnili su nesporazume i dogovorili da nastave sa radom na putu BiH ka EU".

  • Vijesti

  • 19. Maj 2024  

  • 8

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin i Konaković i evropski komesar za i proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi objavili su zajedničko saopćenje, nakon današnjeg telefonskog razgovora.

U ovom saopćenju, koje je Varhelyi podijelio na svom nalogu na X-u, "razjasnili su nesporazume i dogovorili da nastave sa radom na putu BiH ka EU".

- Danas smo razgovarali o nedavnom nacrtu rezolucije UN-a o Srebrenici. Prethodne izjave komesara Varhelyija su u znaku punog poštovanja prema žrtvama i ni na koji način nisu dovele u pitanje činjenice koje se tiču genocida u Srebrenici 1995. godine. Činjenice o genocidu u Srebrenici pravno je utvrdio, između ostalih, i Međunarodni sud pravde, navodi se u saopćenju.

Dalje navode da je komesarova izjava pojasnila da počinitelji snose punu i isključivu odgovornost za zločine koje su počinili.

- Svako poimanje kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti cijelog naroda je neprihvatljivo i protivno je međunarodno prihvaćenim normama. Počinjeni zločini se nikada ne smiju zaboraviti da se više nikada nad bilo kim ne ponove. Pomirenje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Ne može biti tolerancije prema negiranju genocida, historijskom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca, saopćili su.

Naglašeno je i to da je komesar Varhelyi jedan od najsnažnijih zagovornika pristupanja naše države Evropskoj uniji.

- Zajedno smo radili proteklih godina za prosperitetnu i mirnu BiH. Budućnost BiH, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države, je u EU. Na temelju preporuke Europske komisije, BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata, a u martu 2024. Evropsko vijeće odlučilo je otvoriti pregovore o pristupanju, navodi se u zajedničkoj izjavi.

U konačnici se navodi da BiH mora nastaviti s provedbom svog programa reformi EU te da je komesar Varhelyi predan potpunoj podršci ovom procesu. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...