HAOS U SKUPŠTINI KANTONA SARAJEVO: Fizički okršaj između Harisa Zahiragića i Elvisa Vrete (VIDEO)

Sve se dogodilo nakon što je Elvedin Okerić ugasio mikrofon Faruku Kapidžiću (SDA) dok je diskutovao o logu Fonda Memorijala KS, te mu poručio da se treba izviniti porodicama šehida. 

  • Vijesti

  • 14. Mar. 2024  14. Mar. 2024

  • 9

U skupštinskoj sali KS danas je došlo do fizičkog okršaja između Harisa Zahiragića i zastupnika NiP-a Elvisa Vrete

Sve se dogodilo nakon što je Elvedin Okerić ugasio mikrofon Faruku Kapidžiću (SDA) dok je diskutovao o logu Fonda Memorijala KS, te mu poručio da se treba izviniti porodicama šehida. 

To je iznerviralo Kapidžića koji je uz galamu odmah napustio salu, dok je drugi zastupnik SDA Haris Zahiragić krenuo prema Okeriću dobacujući mu "Sram vas bilo."

Tada je pred Zahiragića stao NiP-ov zastupnik Vreto uslijed čega je došlo do fizičkog obraćuna, ali srećom incident nije eskalirao. 

Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Odluku o ukidanju participacije, odnosno izglasala je stavljanje van snage Odluke o stavljanju van snage Odluke o ličnom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i snošenju troškova liječenja na teritoriji Kantona Sarajevo, koja je bila na snazi još od 2000. godine, uz izmjene urađene 2003. i 2004. godine.

Nakon 12 godina, na prijedlog Ministarstva zdravstva i Vlade Kantona Sarajevo, Skupština je usvojila ukidanje participacije na sve usluge na svim nivoima zdravstvene zaštite, primarne, sekundarne i tercijarne.

Plaćanje participacije ukinuto je na sve zdravstvene usluge, od magnetne rezonance, CT-a, radioloških usluga, ultrazvuka, uplate majke pratilje djetetu starijem od jedne godine, patronažnih posjeta, kućnih posjeta i svih drugih usluga koje su bile obuhvaćene prethodnom odlukom.

"Ukidanjem plaćanja participacije naše građanke i građane oslobodićemo dodatnih troškova, dodatnih maltretiranja, čekanja u redovima, na šalterima i blagajna. Čak i oni koji su oslobođeni plaćanja po nekom od propisanih osnova, morali su čekati u nekom od redova da im neko zaokruži da ne trebaju plaćati ove troškove. To smo sada ostavili iza nas, vjerujem na zadovoljstvo svih zdravstvenih osiguranika u Kantonu Sarajevo", kazao je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović.

Procjena je da se na ovaj način za Zavod zdravstvenog osiguranja prikupljalo i uplaćivalo oko 800.000 KM. Ukidanje uplata participacija je zajednička inicijativa ZZO KS , Vlade KS i Ministarstva zdravstva i to neće, kako je istaknuto, poremetiti finansijski plan i poslovanje ovog zavoda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...