VELIKI DIO AFRIKE OSTAO BEZ INTERNETA: "Došlo je do kvara na podmorskim kablovima"

Kompanija za internetsku infrastrukturu Cloudflare objavila je na X-u da je velik prekid u internetskim uslugama zabilježen u Gambiji, Gvineji, Liberiji, Obali Bjelokosti, Gani, Beninu i Nigeru. 

  • Šareni svijet

  • 14. Mar. 2024  

  • 0

Veliki dio zapadne i središnje Afrike ostao je bez interneta nakon što su operateri zaduženi za podmorske kablove prijavili kvarove. Za sada nije poznat uzrok kvara. Operater afričkih podmorskih kabela Seacom potvrdio je da su usluge na njegovom zapadnoafričkom kabelskom sistemu bile u prekidu i da su korisnici koji su se oslanjali na taj kabel preusmjereni na drugi.

Posljednjih je godina u Africi u par navrata došlo do prekida mreže zbog oštećenja kabela. "Međutim, današnji događaj ukazuje na nešto veće. Radi se o jednom od najozbiljnijih incidenata", rekla je Isik Mater, direktorica istraživanja grupe NetBlocks, koja dokumentira prekide internetskih usluga diljem svijeta. 

NetBlocks navodi kako prijenos podataka i mjerenje pokazuju velike poremećaje u međunarodnim prijenosima, vjerojatno na ili u blizini podmorskih mrežnih kabela. Najmanje desetak afričkih zemalja je izgubilo povezanost s internetom, među kojima su Liberija, Benin, Gana i Burkina Faso, piše The Guardian.

Kompanija za internetsku infrastrukturu Cloudflare objavila je na X-u da je velik prekid u internetskim uslugama zabilježen u Gambiji, Gvineji, Liberiji, Obali Bjelokosti, Gani, Beninu i Nigeru. 

Južnoafrički telekomunikacijski operater Vodacom također navodi da su za probleme s internetom odgovorna oštećenja na podmorskim kablovima. "Početni poremećaj je mogao uzrokovati fizički rez, dok kasniji problemi mogu biti tehničke prirode", kazao je Mater. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...