VRETOUBILAČKI RAT - HARIS ZAHIRAGIĆ ZA "SB" O INCIDENTU U SKUPŠTINI KS: "Okerić je u Skupštinu uveo manir diktatora; za službeno auto i funkciju spreman je ugasiti demokratski život u Kantonu!"

Za smjenu Okerića potreban nam je još samo jedan glas u Klubu Bošnjaka, ističe Zahiragić

  • Politika

  • 14. Mar. 2024  15. Mar. 2024

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je danas nakon što je u sali došlo do verbalnog incidenta, a potom i naguravanja između zastupnika SDA Harisa Zahiragića i NiP-ovog zastupnika Elvisa Vrete . Sve se dogodilo nakon što je predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić  (NiP) ugasio mikrofon  Faruku Kapidžiću (SDA) dok je diskutovao o logu Fonda Memorijala KS, te mu je poručio da treba "izviniti porodicama šehida".

O današnjem incidentu i pozadini cijele priče koja je umalo eskalirala tučom zastupnika za „SB“ govori Haris Zahiragić.

Možete li nam kratko ispričati što je prethodilo današnjem verbalnom, a onda i fizičkom sukobu u Skupštini KS između vas i zastupnika NiP-a Elvisa Vrete? Zbog čega su se toliko uzburkale strasti tokom rasprave o logu Memorijalnog centra Sarajevo?

- Između mene i kolege Vrete nije bilo nikakvog verbalnog sukoba, štaviše, a nije bilo ni nekog fizičkog sukoba, samo njegov nasrtaj na mene, nakon što sam ušao u verbalni sukob s kolegom Okerićem. Kolege Faruk Kapidžić i Jasmin Šaljić su ispred Komisije za boračka pitanja burno reagovali nakon što je Memorijalni centar promijenio svoj logo i ukinuo onaj sa šehidskim nišanom i zlatnim ljiljanom. Nakon njihove oštre reakcije i zahtjeva za smjenom direktora Centra, odustali su od promjene loga i vratili stari logo. Za to su dobili podršku i ministra Osmanovića , treba biti pošten i to istaći.

Danas je na Dnevni red Skupštine Program rada tog Memorijalnog centra došao i kolega Kapidžić je iskoristio ovu priliku da ukaže na taj pokušaj promjene loga. On je to, s obzirom da je bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine i sudionik odbrane Republike Bosne i Hercegovine, emotivno doživio, vjerujem i dodatno radi reakcije boraca i boračkih udruženja koji su se njemu obratili. Dok je on iznosio kritike, predsjedavajući Okerića ga je drsko prekinuo i izrekao neistinu da je taj logo promijenjen još 2018. godine i tražio od Kapidžića da se on zbog toga "izvini šehidskim porodicama" - što je perverzno . Nakon toga je Klub SDA tražio pauzu, a ja sam, naglašavajući na pauzi, krenuo do Predsjedavajućeg da mu objasnim kako se ne smije zloupotrebljavati mjesto Predsjedavajućeg, kako ne smije neosnovano uzimati riječ zastupnicima i kako je iznio lažnu optužbu na račun kolege Kapidžića. Optužbu koja je, osim što nije istinita, i perverzna jer je upravo Okerić bio zastupnik SDA 2018. godine, a gospodin Kapidžić tada uopće nije bio politički aktivan.

Kada sam krenuo prema Okeriću, kolega Vreto je ustao da me fizički zadrži i spriječi da dođem do stola Predsjedavajućeg, a nakon što sam mu tri puta rekao da me ne dodiruje i da me prestane držati, odgurnuo sam ga od sebe srazmjernom silom, na šta je on reagovao tako što me je udario i uhvatio za vrat - što je zapravo jedini fizički sukob koji se desio. Na svu sreću, nisam reagovao kako je kolega Vreto zaslužio, prije svega jer je on dosta stariji od mene, ali jer inače smatram da je on jedan od nadležnih zastupnika pozicije, te sam se uspio iskontrolisati.

Smatrate li da je bila pretjerana reakcija i sa vaše strane, i sa strane zastupnika Vrete i predsjedavajućeg Okerića? Kakvu ste sliku poslali građanima koji su imali priliku sve gledati iu prijenosu uživo?

- Smatram da je zlouporaba mjesta Predsjedavajućeg od strane Okerića više nego pretjerana, posebno kada ga koristi za iznošenje teških i neistinitih optužbi na račun opozicionih zastupnika, a onda nam uskrati pravo da mu odgovorimo. Mislim da Vreto nije imao loše namjere, ali isto tako mislim da nema pravo da me fizički dodiruje i pokušava zadržati, pa sam tim smatram da je sa time pretjerao, a hvatanje za vrat je već prelazak crvene linije. Moja reakcija je bila srazmjerna njegovim pokušajima da me zadrži, a izostanak moje reakcije nakon što me je uhvatio za vrat, nešto je na šta sam ponosan.

Kada su građani u pitanju, dešavaju se ovakve vrste razmirica u skoro svim parlamentima u svijetu, čak i onim sa najdužom tradicijom poput britanskog, za puno manje stvari i na puno manjim temama nego što je ova, ali svakako da mi nije drago da lično sudjeluje u tome, posebno jer je ramazan. Ali kada nepravda postane zakon, otpor postaje obaveza.

Opozicija u Skupštini KS već duže vrijeme ima primjedbe na rad predsjedavajućeg Elvedina Okerića. Šta je to što najviše zamjerate Okeriću i jesu li današnje nemile scene koje smo vidjeli u Skupštini zapravo bile svojevrsna kulminacija tog nezadovoljstva?

- Konsenzus opozicije (SDA, DF i SBiH) jeste to da je Okerić postao ozbiljna smetnja za odvijanje parlamentarnog i demokratskog života u Kantonu Sarajevo. Slične zamjerke imaju i kolege iz pozicija, ali se ne usuđuju još uvijek o tome javno progovoriti. U najkraćem, on je u vođenju Skupštine uveo manir diktatora, a koji bez ikakvog osnova prekida kolege i kolegice dok govore i imaju diskusije, uskraćuje nam poslovna prava na poslovne intervencije, ispravke krivičnih navoda i replike, uzima riječ kada i kome želi, sjecka diskusije. , koristi svoju poziciju da on na sve teme da neke "završne riječi" koje su često neistinite, a onda nikome ne dozvoli pravo da mu se replicira. Optužuje opoziciju stalno za neke opstrukcije, iako je pravo, ali i obveza opozicije, da diskutuje o aktualnim temama. Koliko se mnogo ponaša da uzima sebi za pravo da ne stavi na glasanje inicijativu koja dolazi od zastupnika oporbe, kada se procijeni da bi istu mogli podržati i neki zastupnici pozicije... Također, unatoč zahtjevu koji je potpisao 12 zastupnika za sazivanje tematske sjednice za sigurnost , na to odbija uraditi.

Posebna tema su zakoni koji se usvajaju, a koje smo do sada 10-tak puta obarali na Ustavnom sudu, što svjedoči neznanju kolege Okerića.

Ovo danas nije kumulacija nezadovoljstva, ovo je nažalost postao standard rada Skupštine kada je Okerić vodi, a kumulacija će se desiti ukoliko se Okerićeva diktatura nastavi. Ono što je bitno naglasiti, kada njega nema u sali, što se često desi, sjednicu vode kolege Handžić, Pekić ili Kristić - svi također iz vladajuće većine, ali tada u radu Skupštine nema nikakvih problema ili incidenata.

Kantonalni odbori SDA i DF-a su još prošle godine zatražili ostavku Okerića nakon informacije o dodjeli 200.000 KM organizacijama čiji su osnivači njegove stranačke kolege. Bilo je i nekih tvrdnji da su i neki od zastupnika većine također navodno nezadovoljni njegovim načinom rada u Skupštini... Hoćete li eventualno sada ponoviti taj zahtjev?

- Da, ni nakon što je uhvaćen u tome kako je nezakonito dijelio stotine hiljada KM novca građana stranačkoj infrastrukturi NIP-a, on nije podnio ostavku. I ove godine je nastavio s tom praksom, jer ne može shvatiti da on kao prvi među jednakim u Skupštini nema pravo da svojim odlukama bez ikakvih kriterija dijeli novac građana stranačkim udruženjima.

Osim toga, nikada nismo dobili informaciju o utrošku četiri milijuna KM na ekskurziju u Dubaiju - zamislite da se takve informacije kriju od zastupnika, što građani onda mogu očekivati?

Ugovori o projektu rekonstrukcije šina, a koji je raspisan na iznos od 40 milijuna KM, a na koji je prema informacijama koje imamo utrošeno blizu 80 milijuna KM, također se kriju od zastupnika u Skupštini i od građana... Vjerovatno je zbog toga Okerić i važan Trojki, jer je spreman za funkciju, za veliki kabinet, za službeno auto i vozača, za stotine hiljada KM koje on lično dijeli, ugasiti demokratski život u KS i od zakonodavnog organa napraviti svoj lični organ.

Međutim, među zastupnicima većine postoji sve veći broj ljudi koji vide sve ovo što sam nabrojao, te iskazuju sve otvorenije nezadovoljstvo radom predsjedavajućeg Okerića . Za smjenu Okerića potreban nam je još samo jedan glas u Klubu Bošnjaka, stoga očekujemo da će se netko od kolega koji sve češće iskazuju otvoreno nezadovoljstvo njegovim radom, ohrabriti i podržati njegovu smjenu.

(M. Radević)

trenutak ...