EKSPLOZIVNI INTERVJU IVANE MARIĆ: Zašto su me na HRT-u prekinuli kad sam govorila o Komšiću, zbog čega je Čoviću upala kašika u med, i kakva je sudbina Bakira Izetbegovića…

Odgovarala na pitanja, između ostalih i o sudbini SDA i njezinog lidera Bakira Izetbegovića, ali i najavila prve projekcije predstojećih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

  • Politika

  • 16. Mar. 2024  17. Mar. 2024

Politička analitičarka Ivana Marić po prvi put govorila je za „Slobodnu Bosnu“ o vrućim političkim temama. Dotaknuli smo se njezinog posljednjeg istupa za hrvatske medije, otkrila je što najviše zamjera lideru DF-a Željku Komšiću, zbog čega kritizira lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića… Odgovarala na pitanja, između ostalih i o sudbini SDA i njezinog lidera Bakira Izetbegovića, ali i najavila prve projekcije predstojećih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Razgovarao: MARIO ILIČIĆ

Foto: SAMIR SALETOVIĆ

Politička analitičarka Ivana Marić već dulje od 20 godina intenzivno prati politička događanja u Bosni i Hercegovini, a njezine analize pažljivo prate i koriste i međunarodni dužnosnici i strane organizacije koje dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Marić je aktivna i na društvenim mrežama gdje često komentira i objavljuje osvrte na aktualni politički trenutak, koje nerijetko izazivaju burne reakcije.

Po prvi puta govorila je za „Slobodnu Bosnu“, otkrivši zbog čega javno kritizira nacionalističku retoriku bh. lidera, ali i onih koji zastupaju građansku opciju.

Njezin posljednji istup na HRT-u, kada ju je voditelj prekinuo, nakon što je kazala da Željko Komšić nije prijetnja za Hrvate u Bosni i Hercegovini, izazvao je reakciju saborskih zastupnika Zvonimira Troskota (MOST) i Davora Ive Stiera (HDZ), koji su kazali da se ne slažu s tom konstatacijom.

Voditelj vas je prekinuo, a da niste dovršili rečenicu, što ste, zapravo, htjeli kazati u emisiji Hrvatskog radija?

-To je ono što ja stalno imam problem kad gostujem kod hrvatskih medija. Oni očekuju jednu reakciju na Komšića. Ili ga voliš ili ne voliš. To je uvijek problem s njima, nikad im nije drago to čuti. To je narativ koji su svi prihvatili –„jadni Hrvati u  Bosni i Hercegovini, samo da nije Željka Komšića med i mlijeko bi bili i ne bi niko iseljavao“. Pomislio bi čovjek da se u hrvatskim kantonima živi odlično, kao da iz njih ne odlaze najviše ljudi. To je ono što ne žele da shvate, a što je nametnuto, i što u suštini čak i Plenković podržava zato što nema drugog partnera u BiH. Vjerujem da bi Plenković vrlo rado zamijenio Čovića za nekog drugog hrvatskog predstavnika, ali ne može on birati…

Pa kao u stilu – „daj da riješimo taj problem Komšića pa se možda riješimo i Čovića“. Meni Komšić smeta, ne zato što je on loš za Hrvate, nego zato što je on loš za Bosnu i Hercegovinu. Uopćeno. Ne da nije ništa uradio za Hrvate, nego nije ni za koga. Nije to da je on loš za Hrvate što ne ide u Hrvatsku, nego on ne ide nigdje. Kad je on bio u Busovači, Cazinu… Šta je uradio za BiH u domenu vanjske politike, koja bi trebala biti prioritet Predsjedništva BiH? Kad je što uradio za vanjsku politiku BiH? Na koji način nas je promovirao vani? Koliko je imao susreta nekih značajnih diplomatskih, a da to nije bilo copy-paste, Erdogan itd… Hrvatska odbija s njim susrete, Srbija isto… Znači, šta je to njegov zadatak, ako je to vanjska politika? S te strane ne cijenim Komšića jer je uništio odličnu ideju. Ideju koju je započeo SDP 2006. godine.

Neko ko će zastupati sve građane, neko ko neće biti Srbin, Hrvat, Bošnjak, neko ko će se boriti za sve građane. Iako to jeste mjesto u duhu Daytona predviđeno za Hrvata, jer ga hrvatski klub u Domu naroda podržava. Ali bi bilo odlično da je on bio zastupnik svih građana. Da se podjednako borio za sve građane, da je promovirao probosansku Bosnu i Hercegovinu. Ovako on samo priča ispraznu priču. Da je on taj narativ koristio u inozemstvu, da je on to promovirao istinski, a ne da ode s etnonacionalistima... To je taj sistem zbog čega on meni smeta. Nije on problem za Hrvate, on je Čoviću najveća nagrada. 2006. godine je HDZ imao manje glasova nego ostale hrvatske stranke. Imao je manje zastupnika nego ostale hrvatske stranke zajedno. Tada je i Raguž ušao, pa je 90-ka imala dva zastupnika u državnom parlamentu. Bila je to presudna godina kada se mogao znatno oslabiti HDZ. Međutim, tu ide Komšić i mi zbog kile mesa ubijemo kravu.

Postoji li realna šansa da dođe do polarizacije u hrvatskom političkom korpusu. Gledajući na HDZ, tu je u posljednjih nekoliko mjeseci došlo do velikog osipanja?

-Dobro je što je u sudijskoj nadoknadi u vladu ušao HDZ 1990, a ispali Stranka za BiH i NES. To je dobro za Bosnu i Hercegovinu. Ne bismo imali koristi od Stranke za BiH i NES-a, oni bi bili kao DF. Unutra su ali su vani. Oni su mala stranka kojima par funkcija mnogo znači. Znamo kako se trguje i na koji način se dobivaju glasovi.

Prozor već odavno HDZ nema i ne može ga ni dobiti. Prije samo Prozor nije imao. Sada će Čović izgubiti i Žepče, vidjet ćemo što će se dogoditi u Srednjoj Bosni, izgubio je i Livno i Livanjski kanton. Vidjeli smo kako je Čović čistio sve ljude koji nisu radili po njegovoj politici. Sjetimo se Dragana Vrankića, Martina Raguža… Ali, kako je Komšić došao, svi su se ujedinili. Mi smo radili nešto 2000. godine u Mostaru. Tad je bilo toliko glasova protiv Čovića i protiv HDZ-a, to je bila baš kritička misao. Od 2006. godine - ništa više.

To je bilo vrijeme formiranja HNS-a…

-Čović je to odigrao maestralno. On proteklih skoro 20 godina duguje Komšiću. Da nije bilo Komšića Čović bi otišao u zaborav. On je mogao tada izgubiti, HDZ 1990 da ojača. Vidimo kako ide iz SDA u NiP preljevanje. Znači, došlo je do preljeva, međutim to je zaustavljeno. I danas nema ni jedan zastupnik da nije HDZ-ovac u državnom parlamentu. Dobro je što se vrh svađa. Na lokalnim izborima je važno kako će se stvari odigrati. Na ovim izborima očekujem da će HDZ biti najveći gubitnik u odnosu na ono što su imali. Prozor, Srednja Bosna, Kanton 10, pitanje je što će biti u Posavini.

Komšiću ističe mandat i nema pravo kandidature u naredne četiri godine. Ali je već najavio da planira kandidirati nekog drugog Hrvata ispred svoje stranke. Bilo je spekulacija da bi to mogla biti ambasadorica Martina Mlinarević, no ona je to demantirala.

-Što on ima? Koja je njegova politika? On nema alternative. On nikad nije imao realnu politiku. On se samo priklanjao. On sad, pošto ne može imati rezultate, mora naći nekoga ko će sjesti na njegovo mjesto, kao što je Džaferović neuspješno čuvao fotelju Bakiru Izetbegoviću. Tako sada Komšić mora naći nekoga. Mlinarević je odmah demantirala sve. S druge strane, SDA je skupo platila podršku Komšiću na proteklim izborima jer su se preračunali. Mislili su da mogu izabrati dva člana Predsjedništva. Ovaj put neće tako biti, da od troje dvoje glasa za Komšića. Samo Komšićevo biračko tijelo ne može se izboriti, posebno zbog toga što će Denis Bećirović sigurno biti kandidat. Onda će se SDA i DF boriti za to mjesto. Ovaj put bez SDA glasova, a njihovi glasovi su također prepolovljeni, jer tu sada imamo i NiP. Da li će to biti Vlatko Glavaš ili Martina Mlinarević, teško je reći.  Druge strane ovo Čoviću savršeno odgovara. On je zato i postavljao ljude koji provociraju. Čović da je na prošlim izborima stavio nekoga ko ne provocira Sarajevo imao bi puno bolji rezultat. Ja znam čak i u Sarajevu je dosta Bošnjaka govorilo „Ja ću glasati za Borjanu…“. Sjetimo se rezultata Borjane Krišto u sarajevskom naselju Švrakino Selo. Ako Čović odluči da ne provocira, mogao bi dobiti naredne izbore.

OŠTRO, IZ WASHINGTONA: O96;Brien je uzdrmao političke temelje BiH ostavivši  iza sebe Čovića koji se 'jutro poslije' dodvorava… | Slobodna Bosna

Kako gledate na  Čovićev otvoreni sukob s Amerikancima po pitanju Južne interkonekcije?

-Amerikanci kroz nas gledaju svoj interes. Kad su Konaković i Nikšić govorili da neko iz HDZ-a bude direktor BH Gasa, reakcije iz Sarajeva su bile kao –„Nećemo valjda njima dati BH Gas?“. E to je ta reakcija koja je kao –„Čuj, mi ćemo njima“!? Ko tebi daje za pravo da ti odlučuješ kome se daje. Kao to je naše, a mi to kao njima dajemo. I sama ta reakcija govori koliko je to pogrešno. To je ono na čemu Čović dobiva poene u Hrvatskoj. Kad vide takav narativ iz Sarajeva, kad vide koliko se ustalilo to nepovjerenje i netrpeljivost prema Hrvatima i koliko se nametnuo narativ da su „Hrvati najveći neprijatelji u ratu, oni su nas napali, oni su najviše optuženi za UZP, Srbi nisu toliko, oni su nam kao OK, ali Hrvatska je naš najveći neprijatelj“. Toliko se taj narativ stvorio, upravo zbog Željka Komšića, Reufa Bajrovića, Suljagića, Avde Avdića, oni su najviše šetet nanijeli stvarajući Hrvatsku neprijateljem. I onda dođe Plenković ovdje i dovede Nizozemskog premijera koji se najviše protivi ulaska BiH u EU. Lobiraju kod njega, obećavaju mu kule i gradove, dovede Ursulu von der Leyen, a mi ga napadnemo zbog toga što se nije htio sresti s Komšićem. OK, u ratu je bilo svega, ali dajte ljudi da uradimo nešto, dajte da priznamo. Prvo ne bi bilo nezavisnosti BiH da nije bilo Hrvata. Vidimo šta znači Nikšićeva politika pregovora i razgovora i koliko smo dobili za pola godine.

POLITOLOG DAVOR GJENERO ZA 'SB': Ovo je razlog zbog kojeg je Milorad Dodik  hitno nazvao Zorana Milanovića… | Slobodna BosnaIlustracija:SB

Zanimljivo je da je nedavno Milanović reagirao optužujući Plenkovića da, zapravo, ubrzani put BiH prema EU nije dobar, zbog toga što će to od Bosne i Hercegovine napraviti građansku državu. U Hrvatskoj je također izborna godina, no to su zanimljive teze, znamo li da Milanović ima jako dobre veze s Dodikom, a Dodik opet ima neraskidive veze s Vučićem, a svako malo je i kod Putina. Mnogi analitičari tvrde da je Milanović ruski igrač. Može li se takav Milanovićev stav povezati s ruskim interesom?

-Što kontroverznije i uvredljivije. Došao je tamo gdje je Dodik došao, S lijeve strane došao je politički desno. Dodik je politički krenuo lijevo, Čović je kratko prije rata bio lijevo, a Milanović u suštini ne bi trebao ništa da ima s Dodikom. Tu se spominjao i neki naftni biznis. Ta je veza Milanovć-Dodik nelogična. S Dodikom nema nikakvog realno-političkog objašnjenja. Ali kad se krene tokovima novca i nafte moglo bi se doći do poveznice. I Srbi i Hrvati koriste Bosnu i Hercegovinu kao svoj politički poligon. Milanović je prvo koketirao s HDZ-om i Čoviću je to odgovaralo. Ali od toga nije bilo ništa.

Mislite li da BiH može ući u EU s trenutnim političarima na vlasti?

-Moglo bi što se njih tiče. Mislim da njima ne odgovara usvajanje zakona. To njih najviše pogađa. Nisu to neki novi političari. Za Dodika je ovo prilično teško. Ne znam kako bi se on izvukao da se počne rovariti i pokrenu se specijalna tuižlaštva za korupciju. Vjerujem da je Čović prilično siguran. Da će svi oko njega popadati prije njega. Ima toliko ljudi oko njega koji su bili založiti svu imovinu za njega. Vjerujem da nije ništa potpisivao nakon one presude od 5 godina zatvora.

Zanimljivo, Dodik je šutio o američkim sankcijama sve do nedavne najave da će banke u BiH koje posluju s osobama s „crne iste“ imati probleme. Prije par godina, a nakon sankcija Dodiku i njegovoj obitelji, objavljen je popis 62 kompanije koje su povezane s Miloradom Dodikom. Sada imamo po prvi put upozorenje bankama na poslovanje s osobama pod sankcijama. Je li ovo konačni zaokret Amerikanaca i preuzimanje inicijative u BH?

-Teško je sankcionirati osobe izvan Bosne i Hercegovine. Sad su vidjeli da sankcije ne pogađaju ljude u Bosni i Hercegovini. VISA i Maestro su američke kompanije. Željka Cvijanović kad ode u inozemstvo imat će probem, čak je bilo priča i da su im odbijali kartice. Pogotovo će se to osjetiti kad su u pitanju podizanja kredita. To su stvari koje će otežeti život ljudima s „crne liste“. To neće puno pogoditi Dodika, jer on ima dovoljno novaca da nikada ne podiže plaću. Ali, evo pogledajte Miloša Lukića v.d. direktora Glasnika RS. On se neće izvući. Amerikanci rade tako. Neće oni kazniti tebe, nego će kazniti sve oko tebe. Ostat ćeš sam a oni će biti svjesni da su pali zbog njega. Isto kao ovdje Osmicu kako su ostavili. Niko više ne brani Osmicu, samo Debevca.

NAKON SMJENE SUPRUGE SEBIJE: Oglasio se lider SDA Bakir Izetbegović... | Slobodna  Bosna

SDA je najveća i najmoćnija bošnjačka stranka. Apsolutni pobjednici na svim lokalnim i općim izborima dugi niz godina. No, otišli su moćni i važni ljudi. Otišli su Konaković, Zvizdić, Čampara, prije njih Šepić, nakon njega Efendić, pa na kraju Mehmedović. Nakon svega, tu je i afera oko diplome Sebije Izetbegović, bivši premijer FBiH Novalić odlazi u zatvor, u pritvoru su bivši prvi čovjek OSA-e Mehmedagić, na kraju i suspendirani predsjednik Suda BiH Debevc je u pritvoru, otktivene su i njegove veze s SDA. Uz sve to, Bakir Izetbegović ne podnosi ostavku. Kako projicirate rezultat SDA na predstojećim lokanim izborima?

-SDA ima problem jer je Bakir Izetbegović potkapacitiran političar. Realno. Dovoljno je da ga i njegov otac nije smatrao dovoljno kvalitetnim da preuzme stranku. Njegovo opravdanje bilo je da je bio mlad i da ga je otac štitio. Nije baš da je bio mlad i da je imao 18 godina. Alija Izetbegović je to znao i odabrao je Tihića. Vidjelo se po politici Tihića i zaista je šteta što se to nije nastavilo, jer bi smo imali mnogo drugačiji smjer da je ostao Tihić. Bio je umjeren, nije htio provocirati. Iako je kao logiraš imao moralno pravo da provocira. On je pokrenuo apelaciju za ukidanjem naziva RS i shvatio je da je pogriješio i povukao tu apelaciju. Evo koliko sad imamo problema jer je Bakir Izetbegović pokrenuo apelaciju za neustavni Dan Repubike Srpske. Šta je napravljeno? Sad imamo haos. To je postao spektakl. A, niti je za to neko znao, niti je to neko obilježavao. Dao je samo Dodiku vjetar u leđa. Tu se oslikava Bakirova nekompetencija i njegova potkapacitiranost, isto kao što je bila potkapacitiranost doktorice Izetbegović na Kliničkom centru. Kad se okružite Harisom Zahiragićem i Kapidžićem, predstavljate se kao stranka koja promovira religiju, a onda vidite da ti likovi koji su tu su previše liberalni po svom ponašanju. Pogotovo ovo što smo vidjeli u Skupštini kantona. Slušam Denisa Zvizdića koji kaže da ga je malo stid kakvi ljudi danas sjede u Skupštini kantona, a kakvi su sjedili u vrijeme njegova predsjedanja. SDA će tu dosta izgubiti. Sada je do NiP-a kako će uzeti te glasove, jer teško da će SDP uzeti glasove SDA.

Da se vratimo malo na emisiju na HRT-u, niste uspjeli dovršilti rečenicu, prekinuo vas je voditelj...

-Obično stignem sve kazati, računajući da će emisija duže trajati. Meni će neko iz Hrvatske govoriti jesam li ja u pravu ili nisam. Dva Hrvata iz Hrvatske, za koje ne znam jesu li ikada bili u BiH, će meni govoriti kako Hrvati žive u BiH. „Ne znaš ti, hajde da ti mi kažemo kako je vama“. Zato su se oni pobunili jer znaju da se moja riječ pika više nego njihova. Drugo je kad ja kažem koja nisam Bošnjakinja, koja kažem da Komšić nije poguban za Hrvate nego za sve. Mogao je Čović na izborima pozvati Hrvate da glasaju za Bošnjaka. 150.000 Hrvata može prevagnuti u izboru za člana Predsjedništva. Ali Čoviću ovo odgoavara, njemu je Komšić poklon. On je njemu u molitvama, ako zna uopće ijednu molitvu…

Vezane vijesti

trenutak ...