ALARMANTNO: CIK BiH pisao Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH -"Nema izbora bez..."

U CIK-u navode da, kada su u pitanju lokalni izbori, od početka godine rade na ažuriranju i izradi novih podzakonskih akata kako bi oni bili blagovremeno usvojeni i objavljeni. 

  • Vijesti

  • 16. Mar. 2024  

  • 0

Centralna izborna komisija (CIK) uputila je juče apel nadležnim institucijama na nivou BiH kojim je zatražila da na vrijeme obezbijede novac za održavanje lokalnih izbora u oktobru ove godine

Istog dana “Glas Srpske” je objavio da zbog odluke o privremenom finansiranju, koja je na snazi do kraja marta ove godine, još nije obezbijeđen novac za održavanje lokalnih izbora, ali i da nema naznaka hoće li uopšte do kraja ovog mjeseca biti usvojen budžet zajedničkih institucija BiH i time biti obezbijeđen i novac CIK-u za organizovanje lokalnih izbora.

Pismo iz CIK-a sa apelom da se novac za održavanje izbora obezbijedi na vrijeme otišlo je na adresu Predsjedništva, Parlamentarne  skupštine, ali i Vijeća ministara BiH te Ministarstva finansija i trezora BiH.

- Privremeno finansiranje je uvijek ograničavajući faktor za sve institucije pa tako i za CIK, a posebno u godini održavanja izbora. S obzirom na to da imamo zakonsku obvezu da odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora donesemo početkom maja, potrebno je da nadležni preduzmu sve aktivnosti kako bi novac potreban za sprovođenje izbora bio na vrijeme na raspolaganju - kazali su “Glasu” u CIK-u.

Podsjetili su da je Izbornim zakonom propisano da novac za sprovođenje  izbora mora biti obezbijeđen najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora, ali i da sredstva nadležni moraju obezbijediti bilo iz redovnog budžeta ili kroz privremeno finansiranje.

- Ako novac na vrijeme nije obezbijeđen, onda je nemoguće sprovesti javne nabavke, edukacije izbornih učesnika, te upošljavanje i obuke dodatnih radnika koji će raditi u CIK-u, a što u konačnici može ugroziti određene zakonom propisane rokove - poručili su iz CIK-a.

Između ostalog, ova institucija ima obavezu sprovođenja postupaka javnih nabavki, od kojih je najsloženija nabavka papira i štampanja glasačkih listića što spada u međunarodni platni razred.

- Osim dužeg roka za sprovođenje javnog postupka, tu nabavku karakteriše  i činjenica da se na poziv odazivaju jedan do dva ponuđača, što znatno otežava poziciju ove institucije i moguće komplikacije u procesu izbora najpovoljnijeg ponuđača, a što može uticati i na sprovođenje aktivnosti u skladu sa propisanim rokovima - naglašavaju u CIK-u.

Navode da im predstoji složen, obiman i dugotrajan proces javnih nabavki, te da je u toku izrada tenderskih dokumentacija, ali i realizacija svih aktivnosti na sprovođenju i organizaciji lokalnih izbora u BiH koje će biti precizirane posebnim uputstvom koje će biti objavljeno na dan raspisivanja izbora.

Edukacija

U CIK-u navode da, kada su u pitanju lokalni izbori, od početka godine rade na ažuriranju i izradi novih podzakonskih akata kako bi oni bili blagovremeno usvojeni i objavljeni. 

- Održali smo i višednevnu edukaciju članova opštinskih/gradskih izbornih komisija u januaru i februaru, a u prvoj polovini marta i edukaciju kontrolora izbornih rezultata - poručili su iz CIK-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...