ZAKON TO JASNO KAŽE: Dodik ne može primati platu ni preko pošte, ni preko blagajne!

"Šta će drugi, pa nek se i oni riktaju na taj način i oni imaju poštu, svaka firma ima svoju blagajnu”, rekao je Dodik.

  • Politika

  • 16. Mar. 2024  

  • 2

Ako im domaće banke blokiraju račune, Milorad Dodik i ostali zvaničnici koji su na crnoj listi SAD neće moći, kao što je Dodik juče izjavio, primati platu preko pošte, niti će moći na blagajni da uzimaju platu u gotovini, otkriva CAPITAL.

“Šta ima veze, ja ću primati platu predsjednika preko pošte, neće valjda zatvoriti poštu, a mogu i na blagajni uzeti svoju platu, ali neće nam promijeniti stav. Šta će drugi, pa nek se i oni riktaju na taj način i oni imaju poštu, svaka firma ima svoju blagajnu”, rekao je Dodik.

Pored Dodika koji je pod sankcijama SAD od januara 2017. godine, na crnu listu SAD tokom prvog predsjedničkog mandata Donalda Trampa ili preciznije u septembru 2018. godine stavljen je srpski član Kolegijuma Doma naroda BiH Nikola Špirić.

Poslije njih dvojice, na crnu listu u januaru 2022. godine stavljen je Dodikov tadašnji savjetnik i bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija, a polovinom juna te godine pod sankcijama SAD našao se i ministar zdravlja Alen Šeranić.

Od 1. avgusta prošle godine na crnoj listi je kompletno rukovodstvo RS – premijer Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, te potpredsjednik Vlade i ministar pravde RS Miloš Bukejlović.

Prema Zakonu o unutrašnjem platnom prometu RS, ovlašćene organizacije za obavljanje poslova platnog prometa su banke sa sjedištem u RS, filijale banaka iz Federacije BiH i Brčko Distrikta koje imaju dozvolu Agencije za bankarstvo RS i drugi subjekti koji obavljaju poslove platnog prometa za ovlašćene organizacije u skladu sa ovim zakonom.

„Preduzeće za poštanski saobraćaj RS putem svojih organizacionih dijelova može za ovlašćene organizacije obavljati isplate fizičkim licima za račun poslovnih subjekata i fizičkih lica koja imaju račune kod ovlašćenih organizacija“, kaže član 6. ovog zakona.

U praktičnom smislu to znači da se plata može primati preko pošte, ali da je mogu primati samo fizička lica koja imaju račune kod ovlašćenih organizacija, a ovlašćene organizacije su isključivo banke.

Što se tiče Dodikovih tvrdnji da će moći na blagajni uzimati platu, zakonska legislativa u RS mu ne daje za pravo.

Naime, Uredba o uslovima i načinu plaćanja gotovinom RS kaže da poslovni subjekti mogu plaćati gotovim novcem, odnosno vršiti isplate sa svog računa za sljedeće namjene:

1) isplate penzija, primanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite i civilnih žrtava rata i druga davanja fizičkim licima iz oblasti socijalne i dječje zaštite

2) isplate akontacije putnih troškova i dnevnica za službe na putovanja u zemlji i inostranstvu

3) otkup poljoprivrednih proizvoda, šumskih plodova, ljekovitog bilja, industrijskih i drugih sekundarnih sirovina od fizičkog lica

4) isplatu štete fizičkom licu po osnovu osiguranja imovine i lica, ako njihov pojedinačni iznos ne prelazi 300 KM

5) plaćanje takse konzularnim i diplomatskim predstavništvima

6) plaćanje dobara i usluga, izuzev plaćanja proizvoda u trgovini na veliko, prema drugom poslovnom subjektu, ako njihov pojedinačni iznos ne prelazi 200 KM

7) otkup efektivnog stranog novca i čekova za poslovne subjekte ovlašćene za obavljanje mjenjačkih poslova

8) isplatu sredstava fizičkim licima po odobrenim mikrokreditima i

9) isplate dobitaka u lutrijskim igrama na sreću, izuzev klasične tombole, ako njihov pojedinačni iznos ne prelazi visinu dobitka na koji se ne plaća porez na dobitke od igara na sreću.

alt

Kao što se vidi, nije moguća isplata plata, tako da ostaje otvoreno pitanje na koji način će Milorad Dodik moći i da li će uopšte moći da prima platu ukoliko mu domaće banke zbog straha od najavljenih sankcija SAD blokiraju i onemoguće posjedovanje tekućeg računa u bankama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...