ODGOVORILI NA ADEMOVIĆEVU APELACIJU: Iz RS-a tvrde da je entitetski Zakon o proizvodnji naoružanja ustavan

Zakon bi mogao biti sporan i iz perspektive izvoza s obzirom na to da jedna od odredbi entitetskog zakona govori i o izvozu, a što je u isključivoj nadležnosti države.

  • Vijesti

  • 16. Mar. 2024  

  • 0

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske je, nakon apelacije Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog Zakona o proizvodnji naoružanja, koju je podnio predsjedavajući Doma naroda BiH Kemal Ademović, saopćilo da je zakon u potpunosti usklađen za pravnim propisima u BiH.

Oni navode da je Zakon o proizvodnji naoružanja Republike Srpske "u potpunosti usklađen sa pozitivno-pravnim propisima u pogledu nadležnosti RS-a i BiH".

Povodom toga resorni ministar Vojin Mitrović održat će konferenciju za novinare u ponedjeljak, 18. marta, od 9:00 sati u press centru Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske.

NSRS je 22. decembra usvojila Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, o kojem smo u više navrata pisali da bi mogao biti u koliziji s državnim Zakonom o naoružanju, kao i da bi omogućio Vladi RS-a da u mnogim slučajevima većinsko vlasništvo preuzme Srbija.

Ademović je prije dva dana, nakon pisanja Klix.ba o potencijalnoj štetnosti zakona, objavio da je još 4. marta uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona.

Ademović tvrdi da entitetski zakon krši Ustav Bosne i Hercegovine i Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme koji propisuje da dozvole za prozvodnju i remont naoružanja i vojne opreme pravnim licima izdaje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a ne entitetska vlada.

Zakon bi mogao biti sporan i iz perspektive izvoza s obzirom na to da jedna od odredbi entitetskog zakona govori i o izvozu, a što je u isključivoj nadležnosti države.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Alija Tabaković (SDA) rekao je za Klix.ba ranije da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a nije osporio entitetski Zakon o naoružanju iz više razloga.

"Mi smo to analizirali. Nismo našli ni jednu odredbu koji bi bio u sukobu s državnim zakonima. Ulaganje veta Kluba Bošnjaka nema osnova. Ali i da jeste protiv zakonu, mi više nemamo sedam delegata iz probosanskih stranaka koje bi pokrenule apelaciju prema Ustavnom sudu, odnosno apelaciju za ocjenu ustavnosti", rekao je Tabaković.

Mogućnost podnošenja apelacije imaju i članovi Predsjedništva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...