ĆULUMU USKORO ISTIČE MANDAT, SLIJEDI KONKURS: Nešić želi svog čovjeka na čelu SIPA-e!?

No, konačnu listu kandidata koja se ne mora po redoslijedu podudarati s onom Nezavisnog odbora, Vijeću ministra BiH dostavlja ministar sigurnosti na čiji prijedlog se imenovanje i vrši.

  • Politika

  • 16. Mar. 2024  

  • 1

Nezavisni odbor uskoro bi trebao raspisati konkurs za izbor novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, jer aktuelnom direktoru Darku Ćulumu u julu ističe mandat.

Ćulum je na poziciju direktora SIPA-e izabran u julu 2020. godine, kada je SNSD bio u koaliciji s SDA i HDZ-om. Izvori Raporta tvrde da će se on ponovo kandidirati za ovu funkciju, piše Raport.ba.

Međutim, neizvjesno je da li će Ćulum dobiti novi mandat na čelu ove policijske agencije, jer prema navodima izvora Raporta bliskih Ministarstvu sigurnosti BiH na čelo SIPA-e Nenad Nešić, državni ministar sigurnosti želi instalirati svog čovjeka.

Uprkos tome što je Milorad Dodik, predsjednik RS-a i SNSD-a na poziciju doveo i Nešića i uveo ga u vlast i u vladajuću koaliciju, upućeni tvrde da ministar sigurnosti želi u potpunosti ovladati SIPA-om i da će tražiti na toj poziciji bude njegov kadar.

Proceduru odabira direktora SIPA-e vrši Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH, provodi postupak odabira najuspješnijeg kandidata.

Nakon konkursne procedure taj odbor s kandidatima koji ispunjavaju tražene uslove obavlja intervjue, a po okončanju postupka odabira, Odbor dostavlja ministru sigurnosti BiH imena najviše pet kandidata.

No, konačnu listu kandidata koja se ne mora po redoslijedu podudarati s onom Nezavisnog odbora, Vijeću ministra BiH dostavlja ministar sigurnosti na čiji prijedlog se imenovanje i vrši.

Iako je Nezavisni odbor, što mu kaže i naziv tijelo koje bi nezavisno od politike trebalo birati čelnike u policijskim agencijama na državnom nivou, uglavnom je prvorangirani kandidat na listi koju sačinjava ovaj odbor do sada bio istovremeno i kandidat kojeg je podržavala neka od stranaka u vlasti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...