MILANOVIĆ RAZOČARAO BH. HRVATE: "Prekršio je Ustav RH i hrvatske državljane u BiH stavio u kategoriju građana drugog reda!"

Za mišljenje o Milanovićevoj odluci portal HMS je zamolio Ivana Vukoju iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara bliskog HDZ-u.

  • Mini market

  • 17. Mar. 2024  

  • 0

Na izborima za Hrvatski sabor koje je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović raspisao za 17. april (srijeda) glasat će i hrvatski državljani u BiH. Prvi put u historiji nezavisne hrvatske države oni će se održati radnim danom, što je izazvalo burne reakcije u Hrvatskoj. No, pravi šok je uslijedio kada je Milanović samo nekoliko sati nakon što je raspisao parlamentarne izbore objavio kako će i sam učestvovati na njima kao premijerski kandidat SDP-a, stranke koji predvodi desetočlanu lijevu koaliciju, što je također slučaj bez presedana u hrvatskoj historiji.

Kako piše mostarski portal HMS, blizak Čovićevom HDZ-u, pravo glasa na hrvatskim parlamentarnim izborima osim građana Hrvatske imaju i hrvatski državljani u BiH, koji će kao i pripadnici hrvatske dijaspore glasati u tzv. 11. izbornoj jedinici, a birat će ukupno 3 zastupnika u hrvatski parlament, od ukupno njih 150.

Milanovićeva odluka da se hrvatski parlamentarni izbori održe radnim danom i da se na njima i sam kandidira, što je prema ocjeni hrvatskim ustavnih stručnjaka nespojivo s funkcijom predsjednika Republike, izazvala je žestoke i podjeljene reakcije u Hrvatskoj, no do sada nije bilo reakcija hrvatskih političkih stranaka niti hrvatske javnosti u BiH, ističe HMS. 

Za mišljenje o Milanovićevoj odluci portal HMS je zamolio Ivana Vukoju iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara bliskog HDZ-u.

Vukoja kaže kako je Milanović odlukom da se kao aktualni predsjednik Republike Hrvatske kandidira na listi SDP-a "brutalno prekršio Ustav RH i još jednom pokazao nedostatak temeljne političke kulture".

"Odlukom da izbori budu u srijedu 17. travnja, Milanović je još jednom prekršio Ustav RH jer je jednu kategoriju hrvatskih državljana, Hrvate koji ne žive i ne glasuju u RH, stavio u kategoriju građana drugog reda i ugrozio njihova temeljna ljudska i građanska prava. Time je hrvatske državljane izvan RH stavio u neravnopravan položaj u odnosu na hrvatske građane s prebivalištem u RH te jednom dijelu njih otežao, a drugom onemogućio ostvarivanje ustavom zajamčenog biračkog prava", kazao je Vukoja za HMS.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...