BURNI "IZBORI" U RUSIJI, PUTIN ĆE VLADATI JOŠ BAR 6 GODINA: Stigle oštre poruke Zelenskog i Amerike na rezultate glasanja

Bijela kuća je saopćila da izbori u Rusiji "očigledno nisu slobodni, niti fer", obzirom na to kako je Putin zatvorio svoje protivnike i spriječio druge da se kandiduju protiv njega.

  • Svijet

  • 17. Mar. 2024  

  • 0

Danas je posljednji dan predsjedničkih izbora u Rusiji. Birališta su bila otvorena do 20 sati po lokalnom vremenu. Glasanje se također odvija u ruskim "novim regionima" - okupranim dijelovima Ukrajine koje sada kontroliše Rusija. Pored Vladimira Putina, birači će moći da glasaju i za Nikolaja Karitonova, Vladislava Davankova i Leonida Slutskog, prenosi Nova.rs.

Cameron: Ovako ne izgledaju slobodni i pošteni izbori

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron poručio je danas, komentarišući predsjedničke izbore u Rusiji, da tako ne izgledaju "slobodni i pošteni izbori".

"Birališta su zatvorena u Rusiji, nakon nezakonitog održavanja izbora na ukrajinskoj teritoriji, nedostatka izbora za glasače i bez nezavisnog nadzora OEBS-a. Ovako ne izgledaju slobodni i pošteni izbori", napisao je Cameron na društvenoj mreži X.

Putinu skoro 100 posto glasova u Čečeniji

Vladimir Putin je dobio 99,28 posto glasova u Republici Čečeniji, saopćili su lokalni zvaničnici.

Član izborne komisije ubijen u Berdjansku

Član izborne komisije na ruskim predsjedničkim izborima ubijen je u granatiranju grada Berdjansk u Ukrajini, koji je Rusija okupirala, saopćilo je danas rusko ministarstvo unutrašnjih poslova. Berdjansk se nalazi u Zaporoškoj oblasti, jednom od četiri ukrajinska regiona koje je Rusija ilegalno anektirala 2022. godine.

Medvedev: Čestitam Putinu

Zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev čestitao je danas Vladimiru Putinu na pobjedi na predsjedničkim izborima.

"Čestitam Vladimiru Vladimiroviču Putinu na blistavoj pobjedi na izborima za predsjednika Rusije", napisao je Medvedev na Telegramu.

"Putin je diktator, nema zla koje neće počiniti da produži svoju vladavinu"

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski oglasio se nakon što su objavljeni preliminarni rezultati izbora u Rusiji.

Zelenski je nazvao Vladimira Putina "diktatorom" željnim moći.

„Svima u svijetu je jasno da je ova figura — kao što se to često dešavalo u historiji — jednostavno bolesna od vlasti i čini sve što može da vlada vječno. Nema zla koje neće počiniti da bi produžio svoju ličnu vlast", naveo je Zelenski u poruci na društvenim mrežama.

Prva reakcija Amerike

Bijela kuća se oglasila nakon objavljivanja preliminarnih rezultata predsjedničkih izbora u Rusiji.

Bijela kuća je saopćila da izbori u Rusiji "očigledno nisu slobodni, niti fer", obzirom na to kako je Putin zatvorio svoje protivnike i spriječio druge da se kandiduju protiv njega.

Putinu 87,97 posto

Kako je objavila ruska državna agencija RIA Novosti, Putin ima 87,97 posto glasova, što propagandisti Kremlja ocjenjuju kao "najbolji rezultat u novijoj historiji Rusije".

Ovim je Putin sebi osigurao novi, šestogodišnji mandat.

Kada je riječ o drugim kandidatima, Nikolaj Haritonov ima 4,6 posto, kandidat stranke "Novi ljudi" Vladislav Davankov 4,2 posto, dok je predsjednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Slutski osvojio tri posto glasova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...