FEDERALNO MINISTARSTVO RADA: Proglašavanje neradnih dana u vezi s izborima u drugim državama nije moguće

U skladu sa tim u Federaciji BiH se obilježavaju Nova godina i međunarodni praznik rada - Prvi maj.

  • Vijesti

  • 18. Mar. 2024  18. Mar. 2024

  • 1

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da prema važećem zakonodavstvu Federacije BiH, proglašavanje neradnih dana u vezi s izborima u drugim državama nije moguće.

"Sa aspekta nadležnosti ovog ministarstva, ističemo da se na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o preuzimanju i primjenjivanju saveznih zakona ('Službeni list RBiH', broj: 2/92), odnosno Zakona o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom ('Službeni list RBiH', broj: 13/94), u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao federalni zakon, primjenjuje Zakon o praznicima ('Službeni list SFRJ', broj: 6/73)", saopćeno je iz ministarstva. 

U skladu sa tim u Federaciji BiH se obilježavaju Nova godina i međunarodni praznik rada - Prvi maj.

"Osim navedenoga, u Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi su i Zakon o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine ('Službeni list R BiH', broj 9/95) i Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine ('Službeni list R BiH', broj 9/95)", navodi se.

U Zakonu o radu propisano je da je poslodavac dužan omogućiti radniku odsustvo do četiri radna dana u jednoj kalendarskoj godini, radi zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi u naknadu plate, odnosno plaćeno odsustvo.

"Shodno navedenom, a s obzirom da je pravo na korištenje pomenutog odsustva utvrđeno u svrhu zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba radnika, mišljenja smo da bi se isto moglo koristiti u periodu kada se u skladu sa vjerskim propisima, odnosno običajima i tradicijom, obilježavaju vjerski praznici, kao i drugi kulturno-tradicijski događaji", navodi se.

S obzirom na to da o pravima i obavezama radnika iz radnog odnosa odlučuje poslodavac, ministarstvo je mišljenja da bi radnik i u slučaju namjere korištenja pomenute vrste odsustva, bio u obavezi da na vrijeme informiše poslodavca.

"Naime, praznici i po njima temeljeni neradni dani u Federaciji BiH određuju se shodno navednim zakonskim propisima, a obzirom da u propisima nema predviđene odredbe o neradnim danima za dane izbora, odluke o proglašenju praznika po tom osnovu nisu u skladu s postojećim pravnim okvirom FBiH. Stoga, svi pravni subjekti i građani Federacije pozivaju se da se pridržavaju zakonskih propisa u vezi s radnim danima i praznicima", izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Iz Ministarstva podsjećaju da se po ovom pitanju oglašavaju zbog velikog broja upita medija, te daljnje izjave na ovu temu neće davati do daljnjeg.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...