PUTIN SE OBRATIO PRISTAŠAMA NA CRVENOM TRGU: Pozdravio ‘povratak’ Krima Rusiji

Putin je ovom prilikom rekao da se Krim “vratio u matičnu luku” i da će ići naprijed s Rusijom “ruku pod ruku”.

  • Svijet

  • 19. Mar. 2024  

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je "povratak" Krima Rusiji na sinoćnjem koncertu povodom 10. godišnjice nezakonite aneksije tog teritorija.

Putin je ovom prilikom rekao da se Krim “vratio u matičnu luku” i da će ići naprijed s Rusijom “ruku pod ruku”.

Ruski predsjednik se obratio hiljadama na Crvenom trgu u Moskvi dan nakon što je proglasio uvjerljivu pobjedu na izborima.

Zapadne vlade osudile su glasanje kao laž.

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Lord Cameron rekao je da izbori, na kojima ozbiljnim opozicijskim kandidatima nije bilo dopušteno sudjelovanje, “oštro naglašavaju dubinu represije pod režimom predsjednika Putina”.

Također je naglasio da je održavanje ruskih izbora na okupiranim ukrajinskim teritorijima “gnusno kršenje UN-ove povelje i ukrajinskog suvereniteta”.

Njemačka ih je nazvala “pseudo-izborima”, dok je SAD rekao da “očito nisu slobodni ni pošteni”. Ukrajinski predsjednik optužio je Putina za “simuliranje” novih izbora.

S druge strane, Kina, Saudijska Arabija i Indija čestitale su Putinu:

U poruci ruskom predsjedniku, kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da će pod njegovim vodstvom Rusija “svakako moći postići veća postignuća u nacionalnom razvoju i izgradnji”.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je kako se veseli jačanju “posebnog i privilegiranog strateškog partnerstva Delhija koje je testirano vremenom” s Moskvom.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman pohvalio je “odlučujuću” pobjedu ruskog predsjednika.

Crnomorski poluotok Krim pripojila je Moskva 2014. godine – osam godina prije ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu i zauzimanja njezinih regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporizhzhia.

Putin je u ponedjeljak rekao da se “povratak” te četiri ukrajinske regije Rusiji pokazao “mnogo ozbiljnijim i tragičnijim” od Krima.

“Ali na kraju smo to učinili. To je veliki događaj u historiji naše zemlje”, rekao je, opisujući okupirane teritorije kao dio “Nove Rusije”. Publika je odgovorila uzvicima “Rusija, Rusija”.

Putin je također najavio novu željezničku prugu koja će ići od ruskog grada Rostov-na-Donu do Krima preko okupirane Ukrajine – koja bi služila kao alternativa sadašnjem mostu koji povezuje poluotok s ruskim kopnom.

“Tako ćemo zajedno, ruku pod ruku, ići dalje. To je ono što nas – ne na riječima, već na djelima – čini doista jačima”, rekao je.

Postojeći most, koji je otvoren 2018., napadnut je i zatvoren dva puta od početka rata u Ukrajini.

Ranije tokom skupa rekao je da je željeznička linija od Rostova do okupiranih ukrajinskih gradova Donjecka, Mariupolja i Berdjanska obnovljena, a sada će se produžiti do krimskog lučkog grada Sevastopolja.

Putin je zahvalio okupljenima na podršci u njegovom nedavnom izbornom uspjehu – na kojem je osvojio peti mandat s premoćnih 87% – a na pozornici su mu se pridružila tri opozicijska kandidata kojima je bilo dopušteno da mu se suprotstave.

Rusi su imali tri dana za glasanje, a ljudi u područjima Ukrajine pod ruskom okupacijom imali su čak i više, u pokušaju da uvjere stanovnike da sudjeluju.

Predsjednik, koji je vladao Rusijom od 2000., sada bi trebao ostati na vlasti najmanje do 2030. – što je najdugovječniji čelnik Kremlja od sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Nezavisnoj ruskoj nadzornoj organizaciji Golos zabranjeno je promatranje izbora, no pojavili su se izvještaji o nepravilnostima, kao i o pritisku na zaposlenike u javnom sektoru da glasaju bilo na biračkim mjestima ili putem interneta.

Glasači nisu bili u mogućnosti “formirati i izraziti svoju slobodnu volju, niti utvrditi pravi ishod glasovanja”, navodi se.

Predsjednik je pohvalio opozicijske aktiviste za poticanje glasača na izlazak u većem broju, iako je osudio one koji su poništili svoje glasačke listiće i rekao da će protiv njih biti poduzete mjere.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...