HUŠKA SE, HUŠKA: Vukanović zatražio da profesora Gruhonjića protjeraju s fakulteta, stigao je odgovor iz Novog Sada...

„Slobodna Bosna“ ranije je izvijestila kako poslanik u NSRS Nebojša Vukanović ne poštuje presude Haškog tribunala i negira genocid u Srebrenici, što je i sam priznao pred kamerama N1 televizije.

  • Politika

  • 20. Mar. 2024  20. Mar. 2024

  • 13

U Srbiji, zemlji u kojoj se rehabilitiraju četnički zločinci i na čijim se zgradama nekažnjeno oslikavaju murali presuđenih ratnih zločinaca, ali zato u zatvor idu oni koji te murale gađaju jajima, još uvijek postoji glas razuma.

Riječ je o grupi intelektualaca i antifašista okupljenih u Nezavisno društvo novinara Vojvodine, koji dižu glas protiv svakog oblika fašizma u toj zemlji, a zauzvrat dobivaju monstruozne prijetnje smrću i upozorenja da će ih progutati mrak.

Sramne su, ali i monstruozne prijetnje smrću upućene novosadskom profesoru Dinku Gruhonjiću koji je sa svojom ekipom iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine otvoreno progovorio o fašizmu koje već više od 30 godina vlada u Srbiji. Podcrtavaju da je u autonomnoj pokrajini Vojvodini na djelu dosrbljavanje te kako je Novi sad mjesto na kojem marširaju povampirene četničko-ljotićevske horde.

Nakon toga su se radikali i neofašisti u susjedstvu propeli na stražnje noge te su se, prvo medijski, a kasnije i verbalno, na društvenim mrežama, obrušili na novosadske antifašiste.

O svemu je nedavno pisala „Slobodna Bosna“, kada smo objavili i dio monstruoznih poruka upućenih novosadskom profesoru Dinku Gruhonjić. Više pročitajte OVDJE.

OPASNA ZAMJENA TEZA

U harangu na Gruhonjića uključio se i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović, koji je pozvao nadležne da daju otkaz Gruhonjiću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

-I ranije sam pisao i apelovao, ali nažalost bez potrebnog epiloga, o sramnom diskursu, autošovinizmu, fašizmu i jeziku mržnje Dinka Gruhonjića, profesora Filozofskog  fakulteta u Novom Sadu, koji bi zbog svog neprimjerenog ponašanja morao biti uklonjen iz nastavnog provesa da ne bi kontaminirao mlade i studente, trovao generacije svojim bolesnim stavovima. Njegov autošovinizam dostigao je vrhunac prije nekoliko dana u Dubrovniku na nedavnom nekakvom okruglom stolu, bolje reći utrkivanju u pljuvanju po Srbima, Srbiji, Republici Srpskoj, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svemu srpskom.

Gruhonjić je sa osmjehom i ponosom isticao da je imenjak sa ustašom Dinkom Šakićem, zloglasni upravnik Jasenovca, te govorio užasne stvari o „dođošima“, Srbima sa ove strane Drine, vrijeđao i ismijavao Crkvu, iznosio bolesne ideje i planove. Njegovo sramno i drsko ponašanje i autošovinizam prešli su sve granice i nije mi jasno zašto se ljudsko smeće i neofašista zbog jezika mršnje i destruktivnog ponašanja ne ukloni sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Nažalost nije jedini, ali je najekstremniji, i kad vidim i čujem Gruhonjića onda mi je jasno kako je u vrhu Nezavine Države Hrvatske 1941. godine bilo desetak Srba, generala i saradnika Ante Pavelića, koji su učestvovali u pokolju sopstvenog naroda. Detaljnije o svemu, sa nadom da će vlasti Srbije nešto preduzeti i ukloniti Gruhonjić sa Filozofskog fakulteta, poručio je Vukanović.

LAŽ I PREVARA

Naravno, ništa od svega ovoga nije istina. Gruhonjić nije govorio o Šakiću pozitivno, a pogotovo nije govorio na posljednjem skupu u Dubrovniku, kako to Vukanović tvrdi.

-Ja sam okidač sam po sebi, jer sam odavno na spisku dežurnih krivaca, domaćih izdajnika i stranih plaćenika, još iz Miloševićevih vremena, bezmalo cijelih 30 godina. Ponekad imam utisak da oni onda idu po tom spisku i izvlače nas iz šešira. Koga smo ono imali danas? Aha, evo ga Dinko, ili Sabahudin, kako su me nazvali još prije 20 godina. Pa sam ih ja sad podsjetio da nije bilo potrebe da mi izmišljaju ime, mada nemam ništa protiv Sabahudina, jer je i Sabahudinu često nadimak Dino, kao što i mene najbliži zovu Dino. Ali, Dinko je nekako očitije, pa sam im skrenuo pažnju da se upravnik Jasenovca zvao Dinko Šakić i da nema potrebe da izmišljaj Sabahudina, kad već imaju “zicer”. Moje autoironiziranje su, oni, naravno interpretirali tako što su mi izmontirali video sa moga prošlogodišnjeg izlaganja u Dubrovniku, pa je ispalo da mi je drago što se zovem isto kao Dinko Šakić, komandant Jasenovca. Nemam uopšte potrebu objašnjavati pokvarenjacima i budalama šta sam rekao, eno im bespuća interneta pa nek traže po fejsbuku, nije teško pronaći. Dakle, nastaviću jebati sve po spisku i ustašama i četnicima i svoj toj koljačkoj bagri, jer sam bio i ostao antifašista iz ponosne partizanske porodice.

Ali me sve više čude ovi takozvani naši, od kojih su me neki pitali da li sam zaista rekao to što se vidjelo i čulo na izmontiranom videu. Da ne povjeruješ! Nakon 35 godina bjesomučne fašističke ratne propagande, oni i dalje vjeruju Vučiću! Dakle, njegov eksperiment naživo je uspio: velika većina ljudi u Srbiji, a bogme i u regiji, se “povučićila”. Kolega Bursać i ja smo te ko fol “naše” mislim ispravno u jednom zajedničkom tekstu nazvali “domobranima”. Stvarno ih je tuga gledati, i one iz Zagreba, i one iz Beograda, i one iz Sarajeva, i one iz Podgorice, i one iz Novog Sada koji polako ali sigurno sa nekakvih “lijevih” pozicija klize u kolaboraciju sa, najviše, velikosrpskim i, manje, velikohrvatskim nacionalistima, a neki su već odavno skliznuli u tu septičku jamu. Neki kao korisne budale, neki za litru vinjaka, neki za 100 grama sujete, neki zato što su klošari pod krinkom – na primjer – aktivista, umjetnika i novinara, neki zato što su pokvarenjaci, neki za sigurnu tezgu, a poneki i za ozbiljnu lovu, kazao je Gruhonjić za „Slobodnu Bosnu“.

SPREM`TE SE, SPREM`TE…

Zanimljivo je da Vukanoviću smeta antifašist Gruhonjić a ne smetaju mu poštovatelji četničkih fašističkih zločinaca u vlastitim redovima.

Naime, 2022. godine za povjerenika Liste u Banjoj Luci imenovan je Milan Minja Savanović.

Milan Minja Savanović, po zanimanju je veterinar, ranije nije bio politički aktivan. Pobijedio je u svom naselju Kočićev Vijenac na nedavnim izborima za Savjete mjesnih zajednica u Banjaluci.

No, novo Vukanovićevo „pojačanje“ hvali se četničkom ikonografijom na društvenim mrežama, veliča ratnog zločinca Ratka Mladića, i baš kao i Vukanović  negira genocid u Srebrenici. "Slobodna Bosna“ izdvojila je nekoliko njegovih objava koji o tome svjedoče.

„Slobodna Bosna“ ranije je izvijestila kako poslanik u NSRS Nebojša Vukanović ne poštuje presude Haškog tribunala i negira genocid u Srebrenici, što je i sam priznao pred kamerama N1 televizije.

ODGOVOR VUKANOVIĆU

-U toku je prava haranga protiv mene, sa očiglednim ciljem da me se, ako budem imao “sreće”, protjera sa fakulteta i iz Srbije, a ako budem imao manje sreće - i da me se doslovno fizički likvidira. Sve se radi po oprobanom obrascu ratne propagande: izvuci iz konteksta, slaži i izmontiraj da je neko nešto rekao ili uradio, proizvedi neprijatelja, zatim ga dehumanizuj i potom ga likvidiraj, kazao je profesor Dinko Gruhonjić za „Slobodnu Bosnu“ te dodao:

-Ovoga “gospodina” Vukanovića, koji se predstavlja kao nekakva opozicija Dodikovom režimu, znam od ranije po sličnim izjavama na moju adresu. I njega i sve koji su se uključili u pokušaj moga linča i ugrožavanje sigurnosti moje porodice smatraću odgovornim ako se meni ili bilo kome meni bliskom bilo šta desi. Zbog mojih riječi i javnih istupa niko nikada nije stradao niti će, a zbog ovih što bi da protjeruju pobijene su desetine hiljada ljudi, a raseljeni i zauvijek unesrećeni milioni, kazao je Gruhonjić za "Slobodnu Bosnu".

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...