ADIS AHMETOVIĆ OTKRIO: Bundestag će danas usvojiti Rezoluciju kojom kaže da BiH treba biti dio evropske porodice

Šta očekuje od sjednice Evropskog vijeća u četvrtak i petak? Hoće li BiH otvoriti pregovore sa Unijom? Kakav je odnos evropskih istitucija prema našoj zemlji? Je li napredak rezultat reformi ili geopolitike? Što slijedi nakon otvaranja pregovora? Koliko cijeli proces može potrajati? Što bh. građani imaju od otvaranja pregovora?

  • Vijesti

  • 20. Mar. 2024  

  • 2

Ove srijede u političkim minutama Jutarnjeg programa Adis Ahmetović, član Socijaldemokratske partije Njemačke i zastupnik u Bundestagu.

Šta očekuje od sjednice Evropskog vijeća u četvrtak i petak? Hoće li BiH otvoriti pregovore sa Unijom? Kakav je odnos evropskih istitucija prema našoj zemlji? Je li napredak rezultat reformi ili geopolitike? Što slijedi nakon otvaranja pregovora? Koliko cijeli proces može potrajati? Što bh. građani imaju od otvaranja pregovora?

Jedna od tema u Bundestagu danas će biti i EU put Bosne i Hercegovine. O čemu će se konkretno govoriti?-

"Mislim da je to nešto historično, opet. 2024. godina starta pozitivno za Europsku uniju, ali startati će i pozitivno za Bosnu i Hercegovinu nakon 30 godina borbe za slobodu i za mir, za demokratiju za Europske vrijednosti danas ćemo dati jasan signal iz njemačkog Bundestaga da podržavamo put Bosne i Hercegovine, već drugi put podržavamo to jasno u vezi jedne rezolucije vladajuće partije u Bundestagu da Bosna i Hercegovina treba da bude dio Europske familije. Geografično je Bosna ne negdje u Europi nego srce Europe i sad ćemo to danas politički podržati u Bundestagu. Kanzler Scholz će isto pričati socijaldemokrata, nakon toga ćemo mi parlamentarci imati mogućnost i nadam se da je to jasan jaki signal za Europsko vijeće sutra i prekosutra da Bosna i Hercegovina dobije podršku od sve ijedne članice iz Europske unije."

U tom kontekstu očekujte li da će Bosna i Hercegovina sutra dobiti to zeleno svjetlo od Europskog vijeća?-

"Vidite, ako imam jednu želju, tu želju imam već dvije i pol godine. Kada sam stupio na taj mandat u Bundestagu, kada su mi moji birači dali tu mogućnost da mogu biti dio Bundestaga dio Parlamenta, da sam dio vanjske politike u odboru, da tamo mogu raditi njemačku politiku za zapadni Balkan. Mislim da se to vidi, dvije i pol godine sa tom novom Vladom i sve radimo kao Njemačka Vlada i Scholz i Berbok i Pistorius, svi su oni već i bili, još nije Scholz ali Berbok i Pistorius, ministar vanjskih poslova i ministar odbrane u Bosni i Hercegovini da pokažemo da mi hoćemo da Bosna i Hercegovina bude dio Europske unije. Ne mogu znati šta će se sutra desiti zato što jedan ‘nein’ jedan ne, jedan veto može to blokirati ali mislim da smo sve radili što možemo raditi do sada i do sutra i nadam se da će sutra biti jedan bitan dan koji možemo zajedno proslaviti."

Da kao što ste rekli svjedočili smo svojevrsnoj diplomatskoj ofanzivi iako je prije toga Njemačka bila vrlo skeptična kada je riječ o napretku Bosne i Hercegovine na EU putu, sada ponovno imamo najave da su neke zemlje poput Danske, Nizozemske, pa eventualno i Francuske vrlo skeptične. Može li se desiti da nam te zemlje sutra i prekosutra prave probleme?-

"Vidite, to se desilo i Sjevernoj Makedoniji. Mislim oni su uradili dosta zadataka i zadaće. Promijenili su ime države i svašta nešto i na dan odluke su blokirali jedna i druga država. Znači može se desiti, bez da sad kažem da neće se desiti ali nadam se. Sve diplomatske mreže koje mi imamo koje i druge države imaju, sve se aktiviralo da se to sutra ne desi. Zbog čega je to bitno, nije samo bitno neki signal poslati politici u Bosni i Hercegovini ili samo narodu? Nego ima to jedno simbolično pitanje a na drugoj strani ima jedno geopolitičko pitanje. Mislim da nemamo više puno mogućnosti, na engleskom se kaže “window of opportunity” znači mogućnost da se to može odgoditi zato što imamo u junu izbore Europskog parlamenta i imamo ove godine izbore u Americi. Bidenova administracija je jako jako bolja za Bosnu i Hercegovinu i zapadni Balkan nego administracija Trumpa i mi moramo da koristimo taj minut i tu situaciju i mislim da je taj minut sutra došao da se pomogne Bosni za sljedeći stepen, korak prema Europskoj uniji. Nakon toga ima dosta drugih zadataka koji se još trebaju uraditi, ali je to jako bitno za budućnost, za stabilitet, za mir, za demokratiju zato što većina u Bosni i Hercegovini bez da znam, siguran sam u dijaspori a i oni koji žive u Bosni i Hercegovini hoće prema Berlinu, Parizu, Briselu i niko od nas neće prema Moskvi i nema veze gdje još i zato je sad mislim vrijeme da Europska Unija daje tu mogućnost Bosni i Hercegovini. Tako i daje mogućnost Moldaviji i daje mogućnost Ukrajini. Znači svi moraju sad u istočnoj Europi i u Zapadnom Balkanu da se dođe prema Europskoj uniji. Zato sam još optimističniji, nadam se i na tome ćemo raditi do sutra dok ta odluka dolazi."

federalna.ba

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...