AMERIČKI INSTITUT UPOZORIO NA MOGUĆI SCENARIO: Rusija se sprema za sukob velikih razmjera s NATO-om

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) tvrdi da bi do takvog sukoba moglo doći kratkoročno – “ne neposredno, ali vjerovatno u kraćem vremenskom roku od onoga što su neki zapadni analitičari prvobitno pretpostavili”, prenosi SkyNews.

  • Svijet

  • 21. Mar. 2024  

  • 1

Nekoliko finansijskih, ekonomskih i vojnih pokazatelja sugerira da se Rusija priprema za "konvencionalni sukob velikih razmjera s NATO-om”, saopštio je tim eksperata u američkoj thinktank organizaciji.

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) tvrdi da bi do takvog sukoba moglo doći kratkoročno – “ne neposredno, ali vjerovatno u kraćem vremenskom roku od onoga što su neki zapadni analitičari prvobitno pretpostavili”, prenosi SkyNews.

Primijećeno je da su postupci ruskog predsjednika Vladimira Putina tokom proteklih godina i nedavni govori u kojima je iznosio svoje planove za svoj nedavno osigurani peti predsjednički mandat bili usmjereni na stabilizaciju dugoročne financijske budućnosti Rusije.

“Putinovi pokušaji postavljanja uvjeta za stabilizaciju ruske ekonomije i financija najvjerovatnije su dio… priprema za potencijalni budući sukob velikih razmjera s NATO-om, a ne samo za dugotrajni rat u Ukrajini”, ocijenio je ISW.

Oranizacija se također poziva na jučerašnje komentare poljskog predsjednika Andrzeja Dude, koji je sugerirao da Rusija prelazi na ratnu ekonomiju “s namjerom da može napasti NATO već 2026. ili 2027.”.

Također su primijećene riječi danskog ministra odbrane Troelsa Lunda Poulsena od 9. februara da “novi obavještajni podaci pokazuju da bi Rusija mogla pokušati napasti zemlju NATO-a u roku od tri do pet godina”.

Restrukturiranje vojske i izmjene zakonodavstva, o kojima su strani mediji već izvještavali, utiru put kratkoročnom uspjehu u Ukrajini i pripremaju Rusiju za sukob s NATO-om u budućnosti, upozorio je ISW.

“Tekuće promjene osoblja unutar ruskog Ministarstva odbrane mogu biti daljnji pokazatelji priprema Rusije za dugoročni sukob”, dodaje se.

Novo liderstvo bavit će se “logističkim pitanjima za podršku tekućim reformama konvencionalne vojske, postavljajući uvjete za dugoročne napore za izgradnju konvencionalnih sposobnosti Rusije”, navodi se u analizi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...