PLENKOVIĆ O NAJAVAMA NEKIH ZEMALJA DA ĆE BLOKIRATI BiH: "Nema šanse, osigurat ćemo da se donese odluka!"

Osim samita, održana je i sjednica Evropske pučke stranke, bitan uoči nadolazećih europskih izbora. Potvrdio je da će ponovno podržati kandidaturu aktualne predsjednice Europske komisije. Također, Plenković se dotaknuo pregovora BiH i EU-a.

  • Vijesti

  • 21. Mar. 2024  21. Mar. 2024

  • 1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u Bruxellesu je na prvom globalnom samitu o nuklearnoj energiji, gdje lideri država članica Europske unije izmijenjuju iskustva o korištenju te energije u kontekstu dekarbonizacije. Također, Plenković je kazao da će Hrvatska osigurati da se donese odluka o otvaranju pregovora sa EU, prenosi N1.

Na samitu sudjeluje 20-tak predsjednika vlada, brojna izaslanstva, stručnjaci, čelnici nuklearnih elektrana koji su se okupili u Bruxellesu na prvom globalnom sastanku na vrhu.

“Što se tiče samita, održao sam izlaganje o značaju nuklearne energije, koja čini 20 posto u hrvatskom energetskom miksu. Pojasnili smo sudionicima da smo u proteklim godinama uložili gotovo 350 milijuna eura u modernizaciju NE Krško”, kazao je premijer i dodatno se dotaknuo energetskih tema koje se tiču Hrvatske, kao i težnji prema zaokretu prema obnovljivim izvorima energije.

Osim samita, održana je i sjednica Evropske pučke stranke, bitan uoči nadolazećih europskih izbora. Potvrdio je da će ponovno podržati kandidaturu aktualne predsjednice Europske komisije. Također, Plenković se dotaknuo pregovora BiH i EU-a.

“Dobili smo pozitivnu preporuku za otvaranje pregovora s BiH. Radimo na tome da sve državne članice to podrže na europskom Vijeću. Mislimo da je to povijesna odluka EU-a, da i nama najvažnija susjedna zemlja, gdje su Hrvati konstitutivan i ravnopravan narod, uhvati korak u procesu pristupanja. Za nas je to prioritet.”

Neke zemlje su izjavile da su spremne povući BiH korak nazad?

“Mi smo tu i nema nikakve šanse da se danas ili sutra ne donese odluka za BiH. Mi ćemo osigurati da se to dogodi. Što se tiče vezivanja Evropskog vijeća za neke odluke o Ukrajini i Moldaviji sa ovim što je vezano za BiH to nama nije prihvatljivo. Mi smo za podršku našim prijateljskim zemljama i želimo da se ova odluka donese i tako će biti“, kazao je i dodao:

“To su osjetljivi pregovori i vode se sa puno znanja i rada sa našim partnerima”.

Jeste li u kontaktu sa Schmidtom i kakav mu je stav?

“On je pozitivan glede svega i on je apsolutno ZA da se donese odluka o otvaranju pregovora“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...