TRAGEDIJA U SUSJEDSTVU: Poginuo mladi slovenski penjač, otkopčao pojas i pao s litice

Iz PU zadarske završili su uviđaj jučerašnje tragedije u NP Paklenici, gdje je poginuo, kako se doznaje, 16-godišnji državljanin Republike Slovenije.

  • Hronika

  • 24. Mar. 2024  

  • 0

Jučer u 15:32 policija je zaprimila dojavu o smrtnom slučaju u Nacionalnom parku Paklenica, potvrdila je glasnogovornica Policijske uprave zadarske Ivana Grbin.

Marko Rakovac, izvršni pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), rekao je kako su se penjala trojica stranih državljana, od kojih je jedan pao s visine od oko 150 metara i poginuo. Dodao je da su se strani državljani penjali u navezu u smjeru Kama sutra.

Iz PU zadarske završili su uviđaj jučerašnje tragedije u NP Paklenici, gdje je poginuo, kako se doznaje, 16-godišnji državljanin Republike Slovenije.

"Preko Županijskog centra 112, na dežurni telefon HGSS stanice Zadar stigla je dojava o nesreći penjača u smjeru Kamasutra u Anića kuku u Nacionalnom parku Paklenica. Na mjesto nesreće nedugo po pozivu dolaze dva člana HGSS-a koji su se zatekli u blizini i utvrđuju da je došlo do pada osobe s velike visine i da ozlijeđeni penjač ne daje znakove života, prenosi Index.

Usporedno s tim pokrenuta je akcija izvlačenja tijela unesrećene osobe mlađeg stranog državljanina. U akciji je učestvovalo 13 pripadnika HGSS-a iz sedam stanica. Unesrećeni je predan mrtvozorniku i policijskim službenicima u 18.30 sati u kanjonu Velike Paklenice", objavio je HGSS Zadar.

Skinuo zaštitne pojaseve

Kako neslužbeno doznaje Zadarski.hr, u jednom je trenutku mladi penjač skinuo zaštitne pojaseve kako bi uzeo ruksak koji je zaboravio te je izgubio ravnotežu, pao i ostao na mjestu mrtav.

Tijelo je prebačeno u Zadar, gdje će se izvršiti obdukcija, a obaviješteni su i roditelji mladog penjača.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...