PUTIN JE DETEKTOVAO ‘AHILOVU PETU‘ EVROPE, PRIJETI NOVI UDAR: "Sve ćemo ih pobiti..."

Iz Moskve stižu prijetnje ako bi se francuski vojnici pojavili u Ukrajini, a ruski dezinformacijski napadi postaju sve jači

  • Evropa

  • 24. Mar. 2024  

  • 0

Pra-praunuk velikog klasika ruskog realizma Lava Nikolajeviča Tolstoja upozorio je u četvrtak u vrlo agresivnoj, bizarnoj televizijskoj izjavi da svaki Francuz koji se bori u Ukrajini može očekivati brz povratak kući, ali u lijesu - ili, kako se sarkastično zna reći, s nogama naprijed.

"Ubit ćemo svakog francuskog vojnika koji stane na ukrajinsko tlo. Baš svakog od njih", poručio je Tolstoj, prema prijevodu koji je na snimku postavio savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko i objavio je na X-u.

U toj izjavi na besprijekornom francuskom, 53-godišnji Pjotr Tolstoj, zamjenik čelnika Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta, i bivši novinar - koji je sramotio ime slavnog pretka nakon početka invazije na Ukrajinu rekavši da je njegov pra-pradjed u 19. stoljeću klao britanske i francuske trupe na Krimu, a nastavio svojim tvrdokornim prokremaljskim ratnim huškanjem - pohvalio se da su ruske snage već ubile 147 francuskih plaćenika u Ukrajini od njih 367, koliko ih se do sada, prema njegovim tvrdnjama, borilo u tamo.

Također je, između ostaloga, rekao da Rusiju "nije briga" za upozorenje predsjednika francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako se slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu ne može isključiti. "Ruske oružane snage uništit će sve francuske vojnike koji se pojave na ukrajinskom teritoriju... Francuzi bi trebali shvatiti posljedice", zaprijetio je Pjotr Tolstoj.

Njegovu prijetnju i lažne brojke iznesene u intervjuu za francuski kanal BFMTV, kako piše britanski The Times, zatim su prenijele ruske novinske kuće i francuski mediji kao dio propagandnog napada na Francusku, koji se znatno pojačao otkako se Macron svojom izjavom navodno prometnuo u ‘jastreba‘ zapadne Europe.

U utorak je Sergej Nariškin, šef ruske vanjske obavještajne službe, također lažno ustvrdio da je Macron na pragu donošenja odluke o slanju vojnog kontingenta od 2000 vojnika te zaprijetio da "mač čeka sve Francuze koji ikada uđu na teritorij ruskog svijeta".

Kibernetička ofenziva, Francuska u fokusu

Notorni kremaljski ‘jastreb‘, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, ovom prilikom nije zaprijetio nuklearnim oružjem, nego je objavio lažnu vijest francuske televizije - koju je generirala umjetna inteligencija - o navodnoj zavjeri za atentat na francuskog čelnika u Ukrajini uz komentar da je Macron "uplašen". Elizejska palača i medijska kuća France 24 ubrzo su razotkrili video snimku kao lažnu, ali nisu uspjeli zaustaviti njezino širenje.

Koliko se zna, u ratu u Ukrajini do sada je poginulo šest francuskih državljana, koji su se samovoljno pridružili ukrajinskim oružanim snagama, no Moskva tvrdi da je ubila stotine pripadnika francuske vojske.

Kremlj je već dugo fokusiran na Francusku kao na navodnu europsku ‘Ahilovu petu‘ u svojim nastojanjima da potakne podjele, no nakon što je sredinom ovog mjeseca Macron sugerirao da bi snage zemalja članica NATO-a mogle biti poslane u Ukrajinu, kampanja dezinformiranja se pojačala.

Kremlj je u kibernetičkoj ofenzivi diljem Europe, ali nigdje kao u Francuskoj. "Režim u Kremlju intenzivirao je i pojačao svoj udar na našu zemlju dezinformacijama i kibernetičkim napadima", rekao je Macron.

Uz stranku Nacionalno okupljanje desničarske ikone Marine Le Pen, koja je naklonjena Moskvi i nada se trijumfu desnice na europskim izborima u lipnju, te uz rastuće protuameričko raspoloženje i tradicionalno nepovjerenje prema mainstream informacijama, Kremlj daje prednost Francuskoj kao plodnom tlu za plasiranje dezinformacija, rekao je jedan visoki francuski diplomat.

Prijeti ‘Portal Kombat‘

U dokumentima Kremlja koje su zapadni obavještajci dali na uvid Washington Postu u prosincu, navodi se da je Sergej Kirijenko, prvi zamjenik šefa Putinova kabineta, odabrao upravo Francusku kao glavno oruđe za potkopavanje Europe. "On je zadužio političke stratege Kremlja da izazivaju političke razdore u Francuskoj putem društvenih medija i francuskih političara, osoba koje oblikuju javno mnijenje i aktivista", stoji u tom izvješću.

Oko 30 posto Francuza i dalje ima pozitivan stav prema Rusiji, dok je 40 posto sklono ne vjerovati medijskim izvješćima o Ukrajini, zaključili su stručnjaci iz Kremlja.

Macron, čija je izborna kampanja 2017. bila meta Rusije, sada je na oprezu. Francuske sigurnosne službe prve su, u lipnju prošle godine, izvijestile o ruskoj operaciji ‘doppelganger‘ (dvojnik) u sklopu koje su kreirane lažne internetske stranice koje se lažno deklariraju kao mainstream mediji i državne organizacije, kako bi stekle određeni utjecaj u zemljama EU-a. Istraga francuskog parlamenta zaključila je da Moskva vodi dugoročnu operaciju "obrane i promicanja ruskih interesa i polarizacije našeg demokratskog društva".

alt

Emmanuel Macron (Foto: Sameer Al-doumy/Afp)

Prošlog je mjeseca Viginum, francuska državna agencija Viginum za zaštitu od inozemnih digitalnih ometanja i dezinformacija, priopćila kako su uočili da se priprema dezinformacijski udar velikih razmjera - koji su nazvali kodnim nazivom "Portal Kombat" - uoči europskih izbora i Olimpijskih igara u Parizu u srpnju, u kojem će biti korištene farme trolova, ‘klonovi‘ francuskih medija, influencera i mreža od gotovo 200 stranica s lažnim vijestima.

Prsti Kremlja detektirani su u raznim incidentima u Francuskoj, od prošlogodišnjih nereda u kojima su glavnu ulogu imali mladi pa do jesenske panike zbog pošasti stjenica, navode u vladi. "Strka oko stjenica bila je pojačana... pričama o ruskom podrijetlu", rekao je ministar za Europu Jean-Noel Barrot u parlamentu.

Poznati prorusi zašutjeli

Primjer hibridne operacije bila je akcija moldavskih agenata koji su po naredbi Moskve iscrtavali stotine plavih Davidovih zvijezda na pariškim zidovima nakon početka rata između Izraela i Hamasa, kako bi potaknuli napetosti, izvijestila je Glavna uprava za unutarnju sigurnost (DGSI). Fotografije njihovih grafita potom su masovno širene putem ruskih društvenih mreža.

Rusija tako, kako piše The Times, nastavlja sa starom tradicijom, koju je utemeljila još Katarina Velika u 18. stoljeću, a koju su prigrlili i komunisti u sovjetsko doba, da koristi francuske glasove kako bi gurala svoju stvar. Neki moćni rusofili, poput bivšeg premijera Françoisa Fillona, koji je ranije revno prenosio stajališta Kremlja, u međuvremenu su utihnuli. Sada je najvidljiviji od njih 65-godišnji Thierry Mariani, bivši konzervativni ministar sada visoko pozicioniran u stranci Marine Le Pen.

alt

Marine Le Pen (Foto: Ludovic Marin/Afp)

Dio zastupnika u Europskom parlamentu okrivljuje Sjedinjene Države za rat u Ukrajini te pozivaju na mirovne pregovore, što je stav koji dijele mnogi u Francuskoj, posebice nacionalistička desnica te ljevica, koju predvodi Nepokorena Francuska (LFI), najveća oporbena stranka nakon Nacionalnog okupljanja Le Pen.

U međuvremenu, Le Pen se, pak, kritikama na račun Putinovog režima pokušava distancirati od Moskve te optužuje Macrona da je lažno proziva kao rusku marionetu. "Sve je to laž", rekao je Laurent Jacobelli, glasnogovornik Marine Le Pen. "Ne postoji veza između Rusije i Nacionalnog okupljanja".

No, Rusi koji su od Putinovog režima pobjegli u Francusku jasno su dali do znanja što misle - masovno su izašli na ruske predsjedničke izbore i glasali u veleposlanstvu tijekom vikenda. Putin je u Parizu dobio 11 posto glasova, prema izlaznim anketama iseljenika, u usporedbi sa službeno objavljenim 87 posto glasova koje je u njihovoj domovini osvojio Putin. Opće je mišljenje na Zapadu da su izbori u Rusiji lažirani, a neki neovisni ruski mediji objavljuju i navodne dokaze za te tvrdnje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...