PIŠI PROPALO: Šta je sa uspostavom Odjela za provjeru imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija…

Dva dana prije isteka ovog roka, VSTV je, iako još nije formiran ovaj odjel, imenovao petoro predsjednika sudova u BiH, koji su na taj način izbjegli provjeru svog imovinskog stanja.

  • Društvo

  • 25. Mar. 2024  

  • 0

Ovih dana, istekao je još jedan, produženi rok od 90 dana, do kojeg je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), trebalo uspostaviti Odjel za provjeru imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija. Dva dana prije isteka ovog roka, VSTV je, iako još nije formiran ovaj odjel, imenovao petoro predsjednika sudova u BiH, koji su na taj način izbjegli provjeru svog imovinskog stanja. Uspostava Odjela, jedan je od uslova za dobivanje tačnog datuma početka pregovora sa Evropskom unijom.

Uprkos činjenici da, po Zakonu, nosioci pravosudnih funkcija ne mogu stupiti na dužnost dok ne prođu sve provjere, VSTV je sredinom prošle sedmice ipak imenovao petoro predsjednika sudova i to dva dana prije je nego što na snagu trebala stupiti odredba o obaveznoj provjeri njihovog imovinskog stanja. U VSTV-u ovaj potez pravdaju činjenicom da su to uradili, jer država nije obezbijedila novac neophodan za uspostavljanje Odjela za provjeru imovinskih kartona sudija i tužilaca i mogućom blokadom rada pravosuđa.

HALIL LAGUMDŽIJA, predsjednik VSTV-a BiH (20. mart 2024.)

"Da imamo što manje te negativne štete, jer bojim se da možemo doći u poziciju da sudovi i tužilaštva u značajnoj mjeri mogu biti reducirani u radu zbog nedostatka nosilaca pravosudnih funkcija".

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza se slaže sa VSTV-om kada je riječ o složenosti formiranja Odjela za provjeru imovinskog stanja nosilaca pravosudnih funkcija i poručuje da je spreman na novo prolongiranje roka za još tri mjeseca. 

Ni direktor Centra za sudsku i tužilačku obuku Federacije BiH Arben Murterzić nije sklon teorijama zavjere po kojima se namjerno opstruiše formiranje Odjela.

"U najgorem slučaju, ako ne bude ništa riješeno do 23. marta, opet izmjene i dopune da produžimo taj rok. Ja smatram opet da su ove izmjene doista teške. Treba 17 ljudi zaposliti. Treba angažirati vanjske suradnike i doista tu VSTV-u treba pomoć", kazao je Bunoza (30. januar 2024.)

"Jednostavno procedure zapošljavanja zaista dugo traju. Budžetski problemi su standardni. Tako da, zaista, bilo bi dobro da se što ranije krene provoditi ono što je propisano zakonom, a mislim da je tu čisto tehnika u pitanju", kazao je Murtezić.

Povjerenje građana u pravosuđe nikada nije bilo na nižem nivou tako da bi transparentno objavljivanje imovine nosilaca pravosudnih funkcija sigurno pomoglo u rastjerivanju oblaka sumnje sa sudija i tužilaca. 

Ipak, formiranje Odjela koji bi se tim bavio se još ne nazire.

DAMJAN OŽEGOVIĆ, Transparency International BiH

"Provjera imovinskih kartona je postavljena na taj način da opet sve zavisi od dobre volje drugih organa. Budući da u ovim izmjenama i dopunama zakona piše da ostali organi vlasti sarađuju sa VSTV-om. Međutim, nije im eksplicitno rečeno da moraju da sarađuju".

VEHID ŠEHIĆ, predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom"

"To je problem ove države. Donesete propis, a onda nema ko da ga primjenjuje. Ovo je za mene jedna obaveza koja će vratiti povjerenje, evo konkretno u sudsku vlast da u ovoj državi nema zaštićenih".

Po dobijanju statusa kandidata Albanija je bila suočena sa nizom uslova koje joj je Evropska unija postavila, a koji su se odnosili u prvom redu na reformu pravosuđa sa ciljem reevaluacije sudija i tužilaca, što je uključivalo tzv. vetting procedure ili lustracije. Proces vettinga u Albaniji pokrenut je 2016. godine, a od tada do danas 359, što je gotovo pola od ukupnog broja sudija i tužilaca u ovoj zemlji, odstranjeno je sa funkcije. Nijedna druga država, iako je korupcija u sudovima problem širom Balkana, nije slijedila primjer Albanije u smislu stroge inspekcije sudija i tužilaca, te udaljavanja s posla onih koji ne mogu objasniti porijeklo svoje imovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...