UPOZORENJE IZ FRANCUSKE: Prisilno uklanjanje Palestinaca iz Rafaha predstavljalo bi ratni zločin

Macron je najoštrije osudio odluku Izraela da zauzme osam hiljada hektara zemlje na okupiranoj Zapadnoj obali.

  • Svijet

  • 25. Mar. 2024  

  • 1

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da bi prisilno uklanjanje Palestinaca iz Rafaha bilo ratni zločin.

U saopštenju Jelisejske palate navodi se da je Macron razgovarao telefonom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Macron je tokom razgovora kazao da Pariz planira podnijeti prijedlog rezolucije Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se osigurao "trenutni i trajni prekid vatre" u Gazi.

Također je istakao da bi prisilno uklanjanje Palestinaca iz Rafaha predstavljalo ratni zločin prema međunarodnom pravu.

Pozvao je na hitno otvaranje svih graničnih prelaza kako bi humanitarna pomoć stigla do Gaze, prenosi Anadolija.

Osim toga, najoštrije je osudio odluku Izraela da zauzme osam hiljada hektara zemlje na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska administracija već duže vrijeme govori da će pokrenuti kopneni napad na Rafah, gdje se sklonilo oko 1,5 miliona Palestinaca.

Međunarodna zajednica poziva Izrael da ne poduzme ovaj korak, navodeći da će kopneni napad na Rafah, imati ozbiljne posljedice.

Najmanje 32.333 Palestinca ubijena su u izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine, saopštilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravlja u Gazi. U saopštenju ministarstva se navodi da su 74.694 Palestinca povrijeđena u napadima.

Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...