JOŠ JEDNA DRAMA U RUSIJI, OVAJ PUT NA DALEKOM ISTOKU: Već sedmicu je u rudniku zarobljeno 13 rudara, a još...

(..) 1.000 kubnih metara stijene se urušilo za jedan dan.

  • Svijet

  • 25. Mar. 2024  25. Mar. 2024

  • 0

Od 6 sati po moskovskom vremenu, proboj stijene na lokaciji podzemnih radova je ogroman, a tokom dana obim urušavanja je povećan za skoro hiljadu kubnih metara, rečeno je u Hitnoj pomoći RIA novostima.

U protekla 24 sata iz rudnika je izvađeno 480 kubnih metara stijenske mase. Kako je obavijestio Istražni komitet Ruske Federacije, prije sedmicu, 18. marta naveče, tokom radova u podzemnom rudniku zlata obrušila se stijena, uslijed čega je 13 rudara zarobljeno.

Na sjednici odbora za vanredne situacije razgovarano je o napretku operacije traganja i spasavanja u rudniku "Pionir".

Generalni direktor rudnika zlata uhapšen je zbog kršenja sigurnosnih propisa, saopštio je danas Istražni komitet u Amurskoj oblasti na Dalekom istoku Rusije.

"Generalni direktor je priveden u Amurskoj oblasti zbog sumnje da je prekršio sigurnosne standarde tokom operacija u rudniku 'Pionir'", saopštio je lokalni ogranak ruskog Istražnog komiteta, koji istražuje velike zločine, prenosi Blic.

Nije saopšteno ime generalnog direktora, iako je u prethodnim izvještajima identifikovan kao Aleksej Birjukov. Njemu je zaprijećena kazna do sedam godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Spasioci nisu uspjeli da uspostave kontakt sa 13 rudara "Pionira" od obrušavanja stijene 18. marta.

Pozivajući se na neidentifikovani izvor hitne službe, ruska državna novinska agencija Tas javila je danas da su se rudari vjerovatno udavili uslijed poplave.

Istraživanje bušotine pokazalo je vodu na dubini od 153 metra. Preostali dijelovi rudnika su vjerovatno također poplavljeni, rekao je izvor za Tas, dodajući da su spasioci evakuisani iz rudnika zbog opasnosti od još jednog urušavanja.

"Pionir" je jedan od najvećih rudnika zlata na svijetu i jedan od najproduktivnijih u Rusiji. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...