PUTINOV PAKLENI PLAN: Ruski predsjednik govorio o radikalnim islamistima odgovornim za teroristički napada, pa izgovorio…

Islamska država uvelike je djelovala na prostoru Sirije, zemlje u kojoj je Putin vojno intervenirao 2015. na strani predsjednika Bashara Al Asada.

  • Svijet

  • 26. Mar. 2024  

  • 2

Ruska sigurnosna služba privela je još sedmero osumnjičenih za krvavi napad u kojem je život izgubilo 137 osoba. Predsjednik Vladimir Putin poručuje da zna ko je izveo napad, ali da ruske službe istražuju ko je izdao zapovijed. Unatoč ruskim prozivanjima Ukrajina negira bilo kakvu umiješanost u zločin. Krvoproliće u Moskvi natjeralo je dio europskih zemalja da podignu stepen opasnosti od terorizma.

Od petka navečer ruski politički vrh odbijao je javno uprijeti prstom u Islamsku državu Khorasan, iako je ta organizacija odmah preuzela odgovornost za krvavi masakr. Putin priznaje da napad jesu izveli radikalni islamisti, ali da je pitanje zašto su, kako tvrdi, pokušali bježati u Ukrajinu.

- Znamo da su zločin počinili radikalni islamisti, protiv čije se ideologije islamski svijet bori stoljećima. Znamo i da SAD svoje satelite pokušavaju uvjeriti da Kijev nije imao prste u tom terorističkom napadu. Znamo čije su ruke počinile ovaj zločin, ali želimo znati ko je naručitelj, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, pokušavajući odgovornost prebaciti na Ukrajinu kako bi imao razlog za još brutalnije napade na tu nezavisnu zemlju.

Islamska država uvelike je djelovala na prostoru Sirije, zemlje u kojoj je Putin vojno intervenirao 2015. na strani predsjednika Bashara Al Asada. Ali nejasno je zašto je napad u Moskvi izveden sada.

Nemilosrdni čin u kojem je život izgubilo 137 osoba na noge je podignuo sigurnosne službe širom Europe. Francuska je upozorenje za terorizam dignula na najvišu razinu.

- Predložili smo jačanje suradnje s ruskim službama i našim partnerima u regiji. Želimo da se krivci pronađu što je prije moguće i da se učinkovito borimo protiv tih skupina koje planiraju akcije u nekoliko zemalja. Mislim da bi bilo cinično i kontraproduktivno za samu Rusiju i sigurnost njezinih građana da iskoriste taj kontekst za optuživanje Ukrajine, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Njemačka, koja je potkraj prošle godine provodila akcije protiv radikalnog islamizma, poručuje da je već dugo spremna i na velikom oprezu.

- Prijetnja je bila velika i ranije. Islamistička scena posebno je u fokusu nakon 7. oktobra prošle godine, a dokaz tome je i zabrana djelovanja Hamasa u Njemačkoj, istaknuo je njemački ministar unutarnjih poslova Cornelius Funke.

Dvije putne torbe ostavljene na venecijanskom trgu Svetog Marka ispraznile su slavnu turističku atrakciju. U svjetlu tragičnog događaja u Rusiji, Europa drži oči širom otvorene. Italija najavljuje intenzivne provjere i nadzor na lokacijama s najvećim protokom ljudi, pogotovo u vrijeme uskrsnih blagdana.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...