IVICA PULJIĆ, IZ NEW YORKA: „U zgradi UN-a je sve vrijeme bio Ivica Dačić, jedino što je uspio jeste - zaraditi dnevnice…“

Ne stišavaju se reakcije nakon novog debakla Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a.

  • Vijesti

  • 26. Mar. 2024  

  • 3

-Srbija nije uspjela, podsredstvom Rusije, nametnuti na dnevni red Vijeća sigurnosti temu: 25.godišnjica bombardiranja Srbije od strane NATO saveza. Samo su tri države podržale tu ideju, dok ih je 12 bilo suzdržano, što u praksi znači protiv, javlja Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona koji je uživo pratio sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku.

-U zgradi UN-a je svo vrijeme bio Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, koji je "na slijepo" doputovao u NY nadajući se da će moći govoriti na Vijeću sigurnosti. Jedino što je uspio jeste - zaraditi dnevnice. Vjerovao je u Rusiju, ali…, poručio je Puljić na društvenim mrežama.

Podsjetimo,  zemlje članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija nisu izglasale da se na dnevni red sjednice stavi inicijativa Rusije da se raspravlja o NATO udarima na SR Јugoslaviju 1999. godine.

Za održavanje sjednice bila su tri člana Vijeća sigurnosti UN-a.

"Za" su glasali Rusija, Kina i Alžir, dok je ostalih 12 članica bilo suzdržano.

Raspravi o NATO udarima na samom početku sjednice usprotivio se stalni predstavnik Francuske pri UN-u Nicolas de Riviere, koji je rekao da predlaganje te teme neće “ni na jedan način doprinijeti napretku”.

“Rusija cinično koristi intervenciju 1999. godine da opravda svoj rat protiv Ukrajine i agresivnu vanjsku politiku u Gruziji 2008 i na Krimu 2014”, poručio je Riviere.

On je dodao da agenda sjednice treba da bude odluka svih članica Vijeća sigurnosti.

“Odluka nije na jednoj članici, pa ni na predsjedavajućoj zemlji”, rekao je Riviere.

Sa druge strane, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da se ovih dana čitav svijet sjeća žrtava “tragičnih događaja na Balkanu, čiji je uzrok bila ilegalna agresija NATO-a”.

“Razumijem da je za predstavnike NATO-a za ovim stolom neprijatno da ovo čuju i da se o tome raspravlja, ali je važno o tome diskutovati, ne samo zbog toga što je bilo, nego i zbog toga što se sada dešava u tom regionu”, poručio je Nebenzja.

Zaustavljanje etničkog čišćenja

On je zatražio da se održi otvoreni brifing u Vijeću siguronosti o posljedicama NATO udara na SRJ po međunarodni mir i sigurnost u svijetu.

Predstavnica SAD-a Linda Thomas-Greenfield istakla je da SAD stoji iza postupaka NATO-a, dodajući da je Alijansa učinila ”ono što je bilo neophodno’ da se zaustavi ‘etničko čišćenje”.

”Sjednica je sazvana zbog ruskih destabilizujućih namjera vezanih za ovaj region”, rekla je ona.

Predstavnica Velike Britanije Barbara Woodward podržala je proceduru glasanja, dok je kineski predstavnik Zhang Jun rekao da ”rane srpskog naroda nisu još zarasle, ali ni da Peking ne može da zaboravi stradanje kineskih državljana u bombardovanju”.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...