DODIKOV MINISTAR MOLI PUTINA: "Ne zaboravite Srbe kada dođe do multipolarnog poretka!"

Ministar Budimir je rekao da je  jedna od najvažnijh posljedica NATO intervenicje nezavisna Crna Gora, “jer je Srbiji presječen izlaz na more”, a druga posljedica je Brčko distrikt, koji je stvoren upravo 1999. godine, i koji predstavlja „makaze koje stalno stoje nad pupčanikom Republike Srpske“.

  • Politika

  • 26. Mar. 2024  

  • 5

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je u Beogradu da moli Ruse kada se multipolarizuje svijet i dođe do multipolarnog poretka, da ne zaborave Srbe, koji su Rusima, kada su se suprotstavili NATO-u, kupili malo vremena, kao u Drugom svjetskom ratu.

"Zato sam rekao da u neka druga vremena, u kojima će postojati ravnoteža snaga i u kojem će kolektivna bezbjednost i međunarodno pravo nešto da znači, da se sjetimo 1999. godine kao velikog događaja i jednog naroda, Srba koji nije spustio glavu u trenutku kada svi to jesu pred hegemonijom SAD", rekao je Budimir na skupu u Ruskom domu povodom 25 godina od NATO intervenje u  Srbiji.

On je istakao da je to jako bitno, jer se često u panslavizmu pojave i Hrvati i Slovenci i Česi i ostali.

"Ali, eto, sjetite se da smo mi te 1999. godine imali tu hrabrost da ustanemo i stanemo i bili smo svjesni posljedica. A ta borba nije bila samo za nas", istakao je Budimir na tribini pod nazivom "NATO agresija protiv Jugoslavije: istorijsko sjećanje i dugoročne posljedice".

On je rekao da je "Rusija danas neko ko zaustavlja i sprječava zlo da ovlada svijetom, te da je potpuno ubijeđen da Rusi sada vode tu bitku za svijet, ali da su Srbi 1999. godine bili taktički predah za stratešku bitku koju Rusi sada vode za svijet".

Dodao je da "jedino u čemu nisu uspjeli sa Zapada jeste da Srbima nametnu nacifikaciju i genocidizaciju, iako su to pokušali, i najteže im je to što nisu uspjeli da prevrednuju Srbe, posebno, kako kažu, bosanske Srbe, koji su im problem i ne kaju se ni za šta".

Rekao je da je 1999. godine Rusija naučila lekciju, ali i Kina, čija se doktrina promijenila poslije NATO napada na kinesku Ambasadu u Beogradu.

Budimir je kazao da je jedna od najvažnijh posljedica agresije na SR Jugoslaviju – Crna Gora, jer je Srbiji presječen izlaz na more, a druga posljedica je Brčko distrikt, koji je stvoren upravo 1999. godine, i koji predstavlja "makaze koje stalno stoje nad pupčanikom Republike Srpske".

Budimir je kazao da intervencija 1999. godine nije završena zbog Kosova, dok u Republici Srpskoj, kao da nikada nije prestajalo bombardovanje, samo sada postoji hibridni rat, odnosno pritisci drugim političkim sredstvima, pritisci, ucjenjivanja… 

On je kazao i da je "zapadna civilizacija najbrutalnija i najefikasnija civilizacija u historiji svijeta, koja funkcioniše na brutalnosti i sili".

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...