MILANOVIĆ NE PRESTAJE ŠOKIRATI: „Ja sam predsjednik države i do nekih podataka dolazim bez obzira na HDZ, a što se tiče Hrvata u BiH…“

Ostavku ne mjesto predsjednika Republike neće podnijeti i to je, naglasio je,  njegova konačna oduka.

  • Regija

  • 27. Mar. 2024  

  • 2

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, izjavio je da ako postane premijer nakon parlamentarnih izbora, Ivan Turudić 'sigurno odlazi s mjesta glavnog državnog odvjetnika', ali, dodao je, 'još si nije nekoga zacrtao' za Turudićevog nasljednika niti ne želi s imenima izlaziti u javnost.

"Ovaj odlazi, to je jasno. Neće biti netko koga sam si ja zacrtao. Nisam si još nikoga zacrtao. Bitno je tko ne može biti, porobljavanje Hrvatske se mora zaustaviti. Ja da vam sada kažem ime, javit će se Možemo!, Most i reći - ne može", rekao je Milanović u intervjuu na N1 televiziji na pitanje - ko bi bio nov glavni državni odvjetnik.

Dodao je kako se upravo zbog imenovanja Turudića na čelno mjesto u Državnom odvjetništvu RH odlučio kandidirati na parlamentarnim izborima 17. aprila, premda je prije mjesec i pol dana u intervjuu za istu televiziju odbacio takvu mogućnost rekavši da "nema stranku ni liste".

"Kad sam vidi što se stvarno dogodilo s tom sramotom od nametanja Turudića za državnog tužitelja, donio sam odluku da izađem iz zone komfora, a mogao sam mirno čekati novu godinu i predsjedničke izbore. Međutim, za mene nije bilo izbora, to je poziv", poručio je.

"Imam dokaze da je to staro mjesec dana"

Što se tiče propucavanja automobila glavnog državnog odvjetnika, koje je Turudić prijavio prije nekoliko dana, predsjednik Milanović je ustvrdio da je taj slučaj dogovoren ne bi li se glavom državnom odvjetniku dala zaštita.

"Imam dokaze da je to staro mjesec dana, imam nalaz policije iz Virovitice. Ja sam predsjednik države i do nekih podataka dolazim bez obzira na HDZ. Mjesec dana nisi vidio da su ti dva zrna revolvera ušla u auto? Daj pričaj to nekom drugome", kazao je Milanović.

Ostavku ne mjesto predsjednika Republike neće podnijeti i to je, naglasio je,  njegova konačna oduka.

Nakon izbora najavljuje "sanitarni kordon"

A nakon parlamentarnih izbora Milanović najavljuje okupljanje većine u, kako je rekao, neku vrstu "sanitarnog kordona prema pošasti koja je snašla Hrvatsku u zadnjih sedam i pol godina".

"Ja branim galsko selo kao u Asterixu. Nema apetita kao Obelix, ali branim galsko selo. Branio sam institucije tijekom cijelog mandata, građani su na to reagiralo dobro, prema svim nekakvim empirijskim pokazateljima", izjavio je on. 

Kada je riječ o prvim potezima koje bi povukla parlamentarna većina s njim na čelu, Milanović ističe pitanje mirovna za koje navodi da su pale, ako se gleda udio prosječne mirovine u odnosu na prosječnu plaću.

"Događa se propadanje zemlje. Radit ćemo sve da mirovine budu 50 posto prosječne plaće", dodao je.

Milanović je među budućim potezima nabrojao i dubinsku analizu financiranja medija iz državnog proračuna, besplatno liječenje u privatnim klinikama za pacijente s iskaznicom dopunskog zdravstvenog osiguranja, što će biti uvjet da liječnici iz javnih bolnica mogu raditi u onim privatnim te poreze za banke koje imaju ogromne profite.

Pojam Treća Republika odnosi se na nova rješenja za Ustavni sud koja će biti "mirna i lukava", rekao je Milanović, a one neće biti uspostavljena revolucijom već nekim izmjenama Ustava, dodao je.

"Plenković nas dovodi u situaciju da smo mali potrčci"

On je ostao pri svom stavu o migrantima koji je nedavno izrekao na Facebook stranici. To nisu ljudi kojim prijeti smrt ili pogibelj, kazao je, nego "skitači koji žele doći do Muenchena ili Beča". Stoga poziva na jači angažman policije te na ''ljudski pristup, ali strogo"

Vladu Andreja Plenkovića kritizirao je, ustvrdivši da "bespogovorno sluša svake odluke Europske komisije".

Među vanjskopolitičkim prioritetima istaknuo je status Hrvata u BiH i pravo da biraju svog predstavnika u Predsjedništvo  BiH.

"Plenković nas dovodi u situaciju da smo mali potrčci, da nemamo svoj stav. Ja ne volim one koji su stalno protiv nečega, ali u nekim situacijama moraš reći da nešto ne može", rekao je Milanović.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...