KULMINACIJA DRAME: Je li ovo potez kojim se Aleksandar Vučić rješava utega zvanog Milorad Dodik…

Bilo kako bilo, slijede teški dani za Milorada Dodika i vlast u RS-u.

  • Politika

  • 27. Mar. 2024  27. Mar. 2024

  • 11

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sinoć kako su teški dani pred Srbijom.

Vučić je najavio kako će tokom sljedećih dana upoznati građane sa svim izazovima koji predstoje.

"Teški dani su pred Srbijom. U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vijesti dobili u posljednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske", objavio je Vučić na svom Instagram profilu. 

Zagonetna objava

"Bit će teško, najteže dosad. Borit ćemo se. Pobijedit će Srbija", dodao je.

Vučićeva objava bila je zagonetna, no sigurno je povezana s time što je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt iskoristio svoje široke ovlasti kako bi nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona BiH.

Političari na vlasti u bh. entitetu Republika Srpska ogorčeno su reagirali najavivši kako će Republika Srpska zbog toga samostalno organizirati buduće izbore. "Ovo je šamar demokratskom procesu i evropskom putu BiH, a šamarčina Europskoj uniji", izjavila je članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Uslijedile su oštre reakcije političara na vlasti.

Šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da će zemljama potpisnicima i svjedocima Daytonskog mirovnog sporazuma uputiti zastupničko pitanje čime je definirano da pojedinac može biti garant mirovnog sporazuma.

Vulić je, povodom izjave Christiana Schmidta da je "garant postojanja Federacije BiH i Republike Srpske i da je to njegova dužnost u skladu sa Daytonskim sporazumom", istaknula da u javnom prostoru nikada nije vidjela skaradniju i neutemeljeniju izjavu.

- Turista bez legitimiteta i ovlasti prisvaja sebi građane Srpske i Republiku Srpsku. Nasljedniče nacističke, srbomrzačke politike, Christiane Schmidtu, naučite bar jedno, srpski narod te pravim imenom naziva, politički iskompleksirani i Dodikom opsjednuti kvazidiplomata, srbomrzitelj, poručila je Vulić.

Ona je kazala da je to najskandalozniji dio i onako skandaloznog istupa.

- Osim ako ne bude da je riječ o epizodi "Schmidt - izgubljeni u prijevodu" kao što je do sada bilo `"Schmidt - izgubljeni u postojanju relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti o imenovanju" - rekla je Vulić.

Ona je kazala da neimenovani visoki predstavnik s Opštim okvirnim sporazumom za mir nema ništa, a s postojanjem Republike Srpske i Federacije kao državotvornih entiteta pogotovo.

STEVANDIĆ OTVORENO PRIJETI

Republika Srpska će kao odgovor na odluku Christiana Schmidta, kojeg RS ne priznaja za visokog predstavnika, donijeti vlastiti izborni zakon, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS.

"Obavićemo konsultacije i reagovati najpismenije moguće, nećemo dozvoliti da se isprovociramo, a ove odluke nećemo provoditi", rekao je Stevandić.

On je rekao da će sutra biti održan Kolegij najvišeg zakonodavnog tijela u RS, kako bi se zakazala sjednica na kojoj će biti donesene naredne odluke.

Stevandić je podsjetio da RS odluke visokog predstavnika ne objavljuje u svom Službenom glasniku, i da je jedino prihvatljivo rješenje ono koje se donesu u parlamentu.

Mišljenja je da je ova odluka donesena s ciljem da se poništi napredak koji je postignut dobijanjem statusa za početak pregovora BiH s EU, kao i da se zemlja ponovo vrati u doba nametanja i arbitražnih odluka.

"Ovo je luđačka košulja za BiH, pa ko hoće da je nosi, aferim", rekao je Stevandić.

AMIDŽIĆ POZIVA NA JEDINSTVO

Generalni sekretar SNSD-a Srđan Amidžić kazao je da odluke Christiana Schmidta samo važe onoliko koliko ih neko prihvata.

- Meni je veći problem što neki ljudi koji su u političkom životu Srpske ne izađu i snažno kažu da ne može neko da nam nameće odluke. To je pravi izazov za srpski narod, naveo je Amidžić.

Kaže da je neophodno da se svi ujedine da kažu da je nametanje neprihvatljivo.

- Takve odluke se ne mogu provoditi. Ne može srpski narod prihvatiti da neko sa strane mu neko nameće kako će da živi, naveo je Amidžić.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković poručio je, pak, da je odluka visokog predstavnika, zapravo kraj evropskog puta Bosne i Hercegovine.

SVI GALAME, A DODIK ŠUTI

Nije slučajno da se predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ušutio.

Naime, Dodik pomno osluškuje šta će mu reći Vučić, a kako sada stvari stoje, barem kada su u pitanju režimski mediji u Srbiji, za Dodika nema dobrih vijesti.

Naime, nijedan medij pod kontrolom Aleksandra Vučića jutros nije objavio ni slovo o Schmidtovom nametanju Izbornog zakona u BiH, ali niti reakcije političara na vlasti u RS-u.

Podsjetimo, „Slobodna Bosna“ je ranije izvijestila o srdačnom dočeku visokog predstavnika od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića 2021. godine, u isto vrijeme kada je Schmidt nepodoban u Republici Srpskoj.

Posjeta visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta Beogradu otklonila je sumnje u stav Srbije prema njegovom legitimitetu koji mu osporavaju u Republici Srpskoj. U saopćenju nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem ponovljeno je da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, kao i intergritet Republike Srpske unutar BiH. Vučić od Schmidta očekuje nepristrasnost, a Schmidt funkcionalnost države BiH kao neophodan faktor za napredak.

Milorad Dodik nešto ranije u Beogradu je rekao: „Molim vas, nemojte ga nazivati ovdje u Srbiji visokim predstavnikom. On nije visoki predstavnik. On se lažno predstavlja kao visoki predstavnik. On je čovjek koji je nelegitiman, nemojte mu davati tu legitimnost.“

Molba, ipak, nije uslišena, a o nju se oglušio prvi čovjek Srbije Aleksandar Vučić: „Iznio sam svoje zebnje, rekao da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, da poštuje integritet BiH, ali da poštuje i cjelovitost i integritet RS-a, da želimo još bolje ekonomske i svake druge veze s RS-om i BiH i zamolio sam ga da imaju mnogo izbalansiraniji pristup nego što su imali neki drugi predstavnici međunarodne zajednice. Naravno, iznio sam i naš stav o primjeni bonskih ovlaštenja i o tome govorio potpuno neskriveno i čini mi se fer, jer je uredu da svakome kažete u lice šta mislite.“

„Mislim da je vrlo važno da predstavnik međunarodne zajednice koji radi u Bosni i Hercegovini ima blizak odnos sa susjedima i Srbijom kao jednom od najvažnijih zemalja u regiji. I vrlo sam sretan što sam se jutros sreo s predsjednikom Vučićem“, izjavio je tada Schmidt.

„Činjenica da je došao u Beograd, da je primljen na najvišem nivou jako mnogo govori jer je time potvrđen njegov legimititet koji su osporavali jednako kako u Banjaluci tako i u Beogradu. I to govori o tome da Vučić sve vrijeme igra na nekoliko kolosijeka. Njegov lični kolosijek je da uvijek daje ispravne ili barem zadovoljavajuće izjave kad je riječ o BiH, a da rezervne kolosijeke zauzimaju Milorad Dodik, Aleksandar Vulin, Ivica Dačić...“, kazala je tada Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Bilo kako bilo, slijede teški dani za Milorada Dodika i vlast u RS-u.

(M.I.)

 

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...