OD KONCEPTA DO PRIMJENE U SUSJEDSTVU: Stižu kurikulumi o umjetnoj inteligenciji za osnovne i srednje škole

CARNET u sklopu novog projekta "Podrška primjeni digitalnih tehnologija u obrazovanju (BrAIn)" razvija dva nova kurikuluma s temom umjetne inteligencije - od koncepta do primjene - za osnovne i srednje škole. Eksperimentalno će se provoditi u školskoj godini 2024./2025.

  • HiTec

  • 27. Mar. 2024  

  • 0

Kako navode iz CARNET-a (Hrvatska akademska i istraživačka mreža), za osnovne škole preporuka je da se kurikulum provodi u 7. i 8. razredu kao prva, odnosno druga godina učenja, a za srednje škole ideja je da se kurikulum provodi u 2. i 3. razredu, također kao prva i druga godina učenja.

U skladu s organizacijskim mogućnostima škole kurikulumi se mogu provoditi i u drugim razredima. Oba kurikuluma provodila bi se po 35 sati godišnje.

"Svrha ovih kurikuluma je razvoj kritičkog mišljenja učenika o utjecaju umjetne inteligencije i tehnologija u nastajanju, razumijevanje prednosti i nedostataka korištenja različitih digitalnih tehnologija te razumijevanje etičkih i društvenih implikacija koje one imaju na svakodnevni život. Cilj je osposobiti učenike za praktičan i kreativan rad s tehnologijama u nastajanju, a da pritom zadrže kritičan stav prema tim tehnologijama.

Oba kurikuluma usklađena su sa znanstvenim istraživanjima i orijentirani su na aktivnu ulogu učenika u procesu učenja i poučavanja. To podrazumijeva praktičan rad s tehnologijama u nastajanju i alatima umjetne inteligencije kao i iskustveno učenje odnosno primjenu u izradi digitalnih programa i aplikacija. Kurikulumi omogućuju implementaciju po tematskim cjelinama u druge nastavne predmete u osnovnim školama", pojašnjavaju iz CARNET-a. 

Kurikulumi su prvenstveno namijenjeni učiteljima nastavnicima Informatike, ali i svim drugim zainteresiranim predmetnim nastavnicima. Učitelji i profesori moći će sami odabrati načine vrednovanja i elemente ocjenjivanja sukladno kontekstu poučavanja, ali preporučuje se formativno vrednovanje.

Kurikulume je izrađivala Radna skupina sastavljena od učitelja i nastavnika iz tehničkog i informatičkog, matematičkog i jezično-komunikacijskog područja, razredne nastave, strukovnih predmeta te pedagoga, stručnjaka iz područja računarstva, predstavnika gospodarstva, predstavnika CARNET-a i projektnih partnera.

Eksperimentalna primjena kurikuluma započela bi tokom 2024./2025. školske godine, a odabir odgojno-obrazovnih djelatnika škola koje će kurikulum provoditi provest će se putem javnog poziva koji će biti objavljen u aprilu 2024. godine.

Edukacija učitelja i nastavnika za eksperimentalnu i redovitu primjenu kurikuluma, kao i edukacija nastavnika i drugih odgojno obrazovnih djelatnika o tehnologijama u nastajanju i dobrobiti održavat će se uživo i online, zaključuju iz CARNET-a. 

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...