PRAVO U METE: Ukrajinci su u jednom žestokom napadu projektilima pogodili četiri ruska broda

Među oštećenim plovilima navodno se nalaze i dva aktivna desantna broda klase Ropucha, Jamal i Azov, kao i neaktivni desantni brod iste klase imena Kostiantin Olšanski kojeg je Rusija zaplijenila od Ukrajine tokom invazije Krima 2014. godine.

  • Evropa

  • 27. Mar. 2024  

  • 0

Ukrajinci su u nedjelju napali rusku crnomorsku flotu u Sevastopolju na okupiranom Krimu. Forbesov saradnik donosi detaljnu analizu vojnog pothvata i posljednice za obje strane. U početku se govorilo o dva pogođena ruska broda, ali ažurirani izvještaj ukrajinskih vlasti kaže kako su u napadu – krstarećim raketama Storm Shadow ili SCALP-EG, ili možda raketama Neptune – pogođena četiri broda.

Među oštećenim plovilima navodno se nalaze i dva aktivna desantna broda klase Ropucha, Jamal i Azov, kao i neaktivni desantni brod iste klase imena Kostiantin Olšanski kojeg je Rusija zaplijenila od Ukrajine tokom invazije Krima 2014. godine. Četvrti oštećeni brod obavještajno je plovilo Ivan Hurs koje je prije 10 mjeseci preživjelo napad ukrajinskih pomorskih dronova.

Iako se čini kako satelitske snimke Sevastopolja potvrđuju oštećenje nekoliko plovila, ne pruža dokaze o očitom potapanju ijednog od njih. Moguće je kako je sva četiri broda moguće popraviti.

Ipak, ovaj napad je barem privremeno umanjio – za nekih 15 posto – crnomorsku flotu koja je prije rata brojala nekih desetak desantnih brodova. Prije godinu dana, kada je ruski garnizon na jugu Ukrajine značajno ovisio o pomorskim putevima komunikacije za transport streljiva brigadama i pukovnijama na fronti, to bi za Kremlj predstavljalo ogroman problem.

Ruski inženjeri su međutim nedavno dovršili novu željezničku trasu između Rostova na jugu Rusije i Mariupolja u okupiranoj južnoj Ukrajini, što znači da više ne postoji potreba za pomorskim transportom opreme prema ruskim trupama na južnoj fronti. Željeznicu je relativno jednostavno popraviti i teže zaustaviti nego brodove.

To znači kako napadi na ruske desantne brodove nisu za Moskvu problematični kao nekada. Ipak, ako već moraju birati hoće li ili neće uništavati i oštećivati ruske brodove, Ukrajinci će naravno radije izabrati ovo prvo.

Više oštećivanja nego potapanja

U dvije godine žestokih borbi, Ukrajinci su oštetili ili potopili (raketama ili eksplozivnim pomorskim dronovima) sedam aktivnih desantnih brodova klase Ropucha i jedno desantno plovilo klase Tapir. Također su uništili jedan kruzer, podmornicu, opskrbno plovilo, nekoliko patrolnih brodova i dvije raketne korvete, a oštetili su jedan špijunski brod. Crnomorska flota prije početka rata je brojala negdje tridesetak velikih brodova.

Ovom stopom bi crnomorska flota mogla postati nefunkcionalna za sljedećih 18 mjeseci do dvije godine. Šira ruska mornarica ne može učiniti mnogo da zaustavi propadanje flote, budući da ju ne može ojačati velikim brodovima.

Velika plovila koja se ne mogu kretati kopnom ili rijekama moraju u Crno more ulaziti kroz Bospor, kojeg kontrolira Turska. Ta zemlja ne dopušta zaraćenim stranama da u vrijeme rata koriste prolaz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...