UGROŽENA MU SIGURNOST: Iza zahtjeva da se Gruhonjić protera sa fakulteta stoje i proruski kanali, političari i „snajper“

Osim veoma brojnih poruka kojima se ugrožava sigurnost Dinka Gruhonjića, vrši se pritisak i na Filozofski fakultet na kojem je Gruhonjić zaposlen kao vanredni profesor, a pojedinci zahtjevaju da se Gruhonjić kazni i otpusti. U ovim akcijama prednjače aktivisti desničarskih stranaka i grupa, piše RSE.

  • Regija

  • 28. Mar. 2024  

  • 0

Novinar i srbijanski univerzitetski profesor Dinko Gruhonjić najviše pretnji dobio je preko društvene mreže Telegram, preko grupa koje su povezane sa ruskom propagandom, a kampanja da mu se da otkaz na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu organizovana je takođe sa tih kanala, piše danas portal Radija Slobodna Evropa (RSE).

Osim veoma brojnih poruka kojima se ugrožava sigurnost Dinka Gruhonjića, vrši se pritisak i na Filozofski fakultet na kojem je Gruhonjić zaposlen kao vanredni profesor, a pojedinci zahtjevaju da se Gruhonjić kazni i otpusti. U ovim akcijama prednjače aktivisti desničarskih stranaka i grupa, piše RSE.

Predsjednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak izjavila je da je taj parlament „većinom glasova osudio sramno ponašanje Dinka Gruhonjića i od Etičke komisije zatražio da njegov govor proglasi za govor mržnje“.

Ivana Macak je bila četvrta na listi Ruske stranke za pokrajinske izbore 2023. na kojima je ta stranka osvojila jedan mandat u pokrajinskoj skupštini.

Rusofilstvo, socijalni konzervativizam, evroskepticizam, antiglobalizam, srpski nacionalizam – tako je na sajtu Ruske stranke opisana ideologija te partije, podseća RSE.

Za sankcionisanje profesora Gruhonjića založio se i student prodekan na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Nemanja Vujić.

RSE piše da Vujić na svom Facebook profilu ima fotografiju sa, kako navodi u opisu, „velikim Arnom Gujonom“, Francuzom koji se u javnosti predstavlja kao humanitarac koji pomaže Srbima na Kosovu, dok je u Francuskoj bio deo ekstremno desničarskog Bloka identitaraca, pokreta kojeg su 2003. godine osnovali članovi ekstremno desničarske grupe Unité Radicale, koja je zabranjena nakon što je njihov simpatizer pokušao atentat na francuskog predsednika Žaka Širaka 2002. godine.

Poziv da se Dinko Gruhonjić protera sa fakulteta podijelila je i Telegram grupa „Rusija u srcu“ koja u svom opisu navodi da je „informacioni kanal za sve patriote“.

Grupom upravlja Srpsko-ruski centar Majak, koji je registrovan 2019. godine u Novom Sadu kao neprofitna organizacija za razvoj srpsko-ruskih odnosa, edukaciju mladih i humanitarni rad.

Predsjednik Srpsko-ruskog centra Majak je Vladimir Prebiračević, koji je ujedno i potpredsednik Izvršnog odbora Srpske narodne stranke Nenada Popovića.

Najviše pretnji Gruhonjiću ima u komentarima na objave Telegram kanala „Bunt je stanje duha“, grupe koju, kako se vidi na samom kanalu, prati preko 80.000 ljudi, a pokrenuta je 2020. godine i najčešče deli sadržaj kanala „Сербский Вестник“ koji objavljuje sadržaj na ruskom jeziku na temu Srbije i Balkana kao i ruskog portala „RuSrbija – o Srbiji na ruskom“

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...