ZAPAMTITE, TREBAĆE VAM: Recept za umak od luka koji se pravi od samo tri sastojka, odlično ide uz meso s roštilja, a ukusan je i uz...

Odličan uz meso s roštilja, paše uz grillano povrće, ukusan i uz tjesteninu ili rižu - soubise je jedan od onih umaka koje je uvijek dobro imati u vidu kada vam treba brzinski dodatak jelima.

  • Gastro

  • 28. Mar. 2024  28. Mar. 2024

  • 0

Francuski klasik koji se temelji na bešamelu jednostavan je umak koji finu aromu duguje luku.

Tradicionalisti će za soubise umiješati u bešamel pire od dinstanog luka, ali, postoji i jednostavnija varijanta miksanjem luka, putera i pavlake u kremasti umak koji možete preliti i preko piletine pečene u tavi, krompira iz rerne ili drugih varijacija na temu.

Bacimo se na posao.

Sastojci:

2 luka srednje veličine

3 kašike putera

1,5 kašike masnije pavlake

soli prema ukusu

Priprema:

1. Rastopite puter u tavi na laganoj vatri pa dodajte luk narezan na tanke ploške.

2. Pržite dok se tekućina ne reducira, ali pripazite da luk ne posmeđi. Može malo potamnjeti, ali dobro je da ostane svjetao.

3. Dodajte pavlaku, posolite i izmiksajte u kremastu smjesu, kako bi umak bio gladak, procijedite i poslužite uz meso ili povrće. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...