POLITOLOG TARIK KAPETANOVIĆ ZA "SB": Schmidtove izmjene su poželjne, dolaze teška vremena u kojima moramo biti ozbiljni

U duhu posljednjih dešavanja na bh. političkoj sceni kontaktirali smo politologa i analitičara iz Tuzle Tarika Kapetanovića.

  • Vijesti

  • 29. Mar. 2024  29. Mar. 2024

  • 0

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kako bi se, kako je i sam naveo, osigurali fer i pošteni izbori. Njegova odluka o nametanju dolazi nakon što je naša zemlja dobila zeleno svjetlo za početak pregovora o pristupu Evropskoj uniji, no iz same EU stigle su kritike zbog nametnute odluke navodeći kako se od bh. vlasti očekuje da provedu potrebne reforme kojima će se osigurati da se izbori provode u skladu s evropskim standardima. 

U duhu posljednjih dešavanja na bh. političkoj sceni kontaktirali smo politologa i analitičara Tarika Kapetanovića.

U interesu građana su fer izbori

Kapetanović je na početku razgovora za "Slobodnu Bosnu" podsjetio kako je visoki predstavnik tokom svog gostovanja u jednoj od najgledanijih TV emisija u BiH rekao: "Ponekad mi se čini da ovdje niko ne razmišlja o običnim građanima koji se svaki dan bore da prežive i koji jednostavno pokušavaju da ostvare život dostojan čovjeka za sebe i svoje porodice, tako da ja ne očekujem da ćemo mi imati neku krizu nakon ovoga, ali svi trebaju da uvjere birače da će uraditi pravu stvar ako uvjere građane da će uraditi pravu stvar ako izađu na izbore. Dakle ja nisam uradio ništa više osim što sam osigurao okruženje u kojem se mogu održati fer izbori."

"Ove riječi visokog predstavnika u BiH jasno pokazuju jasnu opredijeljenost međunarodnih institucija i njihovih predstavnika ka putu EU integracija. Visoki predstavnik se u svom obraćanju jasno odredio i povodom oglašavanja Narodne Skupštine RS-a koja je najavila usvajanje svog entitetskog izbornog zakona. Visoki predstavnik je tada rekao: 'Oni vrlo dobro znaju da usvajanje bilo kojeg zakona mora biti u skladu sa Ustavom i sa pravilima međunarodne zajednice, ODIR-a, OSCE-a i EU'", pojasnio je Kapetanović za "SB" te dodao da kao politolog ne može biti u ulozi visokog predstavnika, ali kao građanin Bosne i Hercegovine sa posebnom tugom promatra situaciju u kojoj se nazire da mi još uvijek nismo zreli toliko da donosimo odluke, nego i dalje tražimo da nam se odluke nameću.

"Priča o fer i poštenim izborima je priča o čistoj demokratiji za koju smo se mi kao društvo borili i želja svakog poštenog stanovnika BiH jesu fer i pošteni izbori, zbog toga je u interesu svih nas da otvorenih ruku dočekamo svako tehničko poboljšanje izbornog procesa, to je na kraju i poželjno.

Provođenje poštenih izbora na terenu

Međutim, ono što je briga svih Bosanaca i Hercegovaca, jeste konkretno provođenje poštenih izbora na terenu a ne samo opis onoga što bi trebalo da se desi. Zbog toga je jako bitno sve ono što je rađeno na putu ka EU u proteklom periodu. Čak je i onima koji se ne bave politikom jasno da svi oni koje su birali građani BiH bez obzira na političku ili entitetsku odrednicu kažu da žele BiH u EU", prokomentirao je Kapetanović dodajući kako je sada prava prilika da vidimo koliko im možemo vjerovati jer se na putu BiH ka EU povlače konkretni potezi, jer nam je dato i zeleno svjetlo.

Kapetanović podsjeća da je šta o svemu misli EU izgovorila Ursula von der Leyen kada je govorila o BiH.

"Priliku da se očituju dobile su i sve zemlje članice EU i nakon diskusije i sastanaka smo i dobili zeleno svjetlo. Koliko će taj zeleni talas trajati zavisi naravno od situacije u EU koja je zaista komplikovana zbog geopolitičkih dešavanja u svijetu o kojima je mnogo toga rečeno u proteklom periodu.

Ono što je svima jasno je da dolaze teška vremena u kojima moramo biti iznimno ozbiljni", rekao je Kapetanović za "SB".

Energetska kriza

Kapetanović je prokomentirao i kako su Bosanci i Hercegovci poznati po svom optimizmu koju pravdamo rečenicom "nama ništa ne može da se desi", međutim savremeni svijet je na ivici provalije.

"Zemlje sa malom populacijom su posebno ugrožene. Amerika i Rusija su već skoro u direktnom sukobu, život u takvom svijetu je život u svijetu nove (ne)normalnosti. Međutim ja želim da vjerujem u našu pamet i sposobnost prilagođavanja koja nas je krasila u proteklim stoljećima u BiH.

Svjedoci smo žestokih poruka koje šalju neke članice EU. Takvu retoriku u ovoj situaciji sebi mogu dozvoliti velike kolonijalne sile koje su u sastavu EU a koje su ujedno zabrinute za svoju sigurnost ali i ekonomiju. U novoj podjeli svijeta sigurnost tih zemlja je značajno ugrožena kao i njihove kolonijalne baze iz kojih su godinama crpili resurse. U energetskoj krizi koja je pogodila EU, članice EU su se okrenule nuklearnoj energiji za koje je potreban uranij kao resurs. Nova istraživanja pokazuju da uranija u velikim količinama ima na istoku i u Africi u kojoj su sve prisutnije Kina i Rusija koje su počele trku za resurse", prokomentirao je Kapetanović dodajući kako u tom svjetlu i odnosu snaga trebamo promatrati EU koja je i nama dala zeleno svjetlo u vrlo teškom period za EU.

"U našim medijima nije bila istaknuta vijest kompanije Adriatic Metals iz Velike Britanije koja je izašla iz EU i koja je u Varešu počela da kopa stotine hiljada tona polimetalne rude, olova, srebra, koncentrata cinka, bakra i zlata. Za sve to će BiH dobiti 800 miliona konvertibilnih maraka godišnje što nije malo ali s obzirom na milione koji je ova kompanija iz Velike Britanije potrošila na istraživanja, jasno je da će se iskopavanja nastaviti.

BiH treba sačuvati svoje prirodne resurse

Međutim, ova kompanija nije jedina, slične kompanije su se pojavile ili će se pojavljivati u BiH zbog resursa koji se u BiH mogu pronaći. Nažalost ti resursi su zbog različitih faktora lako dostpuni, a korupcija omogućava jednostavnost dolaska privatnih kompanija koji će se bogatiti na tim resursima, jeftinim energentima i na jeftinoj radnoj snazi koja se još uvijek može pronaći u BiH", rekao je Kapetanović navodeći i:

"Najmanji ulog ove kompanije bio je za obnovu ceste i željeznice što je kod nas dočekano sa posebnom pažnjom. Jasno je da ova kompanija nije jedina koja će u BiH raditi po evropskim standardima koji su potrebni EU da proizvode svoje metale, svjesni da ako to ne učine Rusija i Kina preuzimaju primat. U tom svjetlu trebamo promatrati odnos EU prema BiH koja mora postati svjesna svoje geopolitičke pozicije i cijene svojih resursa", prokomentirao je Kapetanović.

Fondovi EU su, smatra Kapetanović, svakako dobrodošli, ali je sada na nama da sve počnemo vagati jer nas je historija naučila mnogo puta do sada da u politici nema ljubavi i da je sve bazirano na interesima.

"U takvom svijetu mi moramo zaštiti svoje interese, prirodne resurse i ekonomske potencijale čija se vrijednost mjeri u milijardama ili se uopšte ne može finansijski procijeniti", poručio je politolog Tarik Kapetanović za "Slobodnu Bosnu".

(S. Hodžić)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...